Vorig jaar is KHN een zogenaamde ‘bodemprocedure’ gestart tegen de Nederlandse Staat. Op 28 juni 2022 zal de zitting van de bodemprocedure plaatsvinden. Wat houdt die bodemprocedure ook alweer in? En wat kunnen we verwachten? Een update.

Wat vorderen we in die bodemprocedure?

Heel kort: Als er sprake is van een pandemie dan kan een overheid ingrijpen met vergaande maatregelen neemt om vrijheden in te perken van burgers en ondernemers. Die maatregelen kunnen rechtsgeldig en rechtmatig zijn. Maar het is volgens KHN onrechtmatig als de overheid de schade die horecaondernemers aantoonbaar leiden door dat overheidsingrijpen, niet volledig vergoedt. De NOW, TVL en alle andere steunmaatregelen dekken niet 100% van alle schade die horecaondernemers lijden.

De belangrijkste vorderingen in de bodemprocedure zijn dat we de rechter vragen om te bepalen dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelt door niet alle schade aan horecaondernemers te vergoeden én om de Staat te veroordelen tot volledige vergoeding van die schade.

Wat is het verschil tussen een bodemprocedure en een kort geding?

Een kort geding gaat per definitie om tijdelijke voorzieningen. Er moet iets met spoed worden gedaan of voorkomen in afwachting van een uitspraak in een bodemprocedure. Voor een geldvordering in een kort geding, bijvoorbeeld een voorschot op een schadevergoeding, gelden allerlei zwaardere eisen. Bijvoorbeeld dat de geldvordering in hoge mate aannemelijk is. Dat is dus heel lastig.

Er zijn de afgelopen twee jaar verschillende kort gedingen gevoerd tegen de Staat over de coronamaatregelen. Die procedures gingen vaak over het weer open willen krijgen van sectoren en/of het opheffen van maatregelen. In alle gevallen zijn de eisers (ook KHN in drie gevallen) in het ongelijk gesteld. Een kort geding gaat wel veel sneller dan een bodemprocedure. In een kort geding kun je binnen een paar weken/maanden een uitspraak krijgen. In een bodemprocedure kan dat zomaar minimaal een jaar duren.

Een kort geding kan dus snel maar gaat niet over fundamentele uitspraken.

Zitting bodemprocedure 28 juni. En dan?

In de bodemprocedure heeft KHN in maart vorig jaar een dagvaarding uitgebracht. De Staat heeft daarop gereageerd in september via een schriftelijke reactie, een zogenaamde conclusie van antwoord. Op 28 juni 2022 vindt de mondelinge behandeling plaats. Hoe het vervolg er daarna uitziet, is niet te voorspellen. Het kan zijn dat er nog schriftelijke rondes komen, maar dat is geen verplichting. En na een uitspraak van de rechtbank kan er altijd ook nog hoger beroep en cassatie volgen. We kunnen dus nog niet voorspellen wanneer er een definitieve uitspraak is over deze zaak. Uiteraard houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens