Vanaf half maart begint het vaststellingsproces van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt dan de definitieve subsidie vast. De daling van de gas- en elektriciteitsprijzen leidt ertoe dat veel ondernemers (een deel van) het voorschotbedrag moeten terugbetalen. Hoe weet je waar je aan toe bent?

Energieprijzen gedaald, wat zijn de gevolgen?

Begin 2023 daalden de energieprijzen en die daling zette de rest van het jaar door. De definitieve modelprijzen van 2023 vallen daardoor aanzienlijk lager uit dan de energieprijzen waarmee RVO het voorschot berekende:

  • De definitieve modelprijs gas 2023 is € 1,36.
  • De definitieve modelprijs elektriciteit 2023 is € 0,36.

Als gevolg van de lagere energieprijzen blijkt dat een deel van de ondernemers die een voorschot ontving (een deel van) dit voorschot moet terugbetalen. Met de rekentool op de RVO-website bereken je gemakkelijk en snel een indicatie van jouw definitieve subsidie. En zo weet je dus ook of en hoeveel je terug moet betalen.

RVO denkt graag mee

Vanaf half maart 2024 stuurt RVO alle aanvragers bericht om een vaststellingsverzoek in te dienen. Hiervoor heb je de tijd tot uiterlijk 31 mei 2024. Heb je te veel voorschot ontvangen? Dan betaal je het verschil terug. Het RVO begrijpt dat terugbetalen erg lastig kan zijn. Veel ondernemers hebben het nog steeds moeilijk. Daarom denkt het RVO met je mee. Lukt het niet om in 1 keer terug te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan. Dat is mogelijk zodra je de beslissing op je vaststellingsverzoek hebt ontvangen. Er wordt geen rente gerekend over het terug te betalen bedrag en bedragen onder € 500 hoeft je niet terug te betalen.

Bijna 11.000 aanvragen

Bijna 11.000 ondernemers hebben de TEK aangevraagd. Wil je weten hoever de RVO is met de afhandeling, hoeveel voorschot er al is uitbetaald en uit welke branches de top-5 aanvragers komen? Bekijk dan TEK in beeld.

Contact met RVO

Heb je vragen over het vaststellingsproces of het terugbetalen van subsidie? Dan kun je altijd contact opnemen met RVO. Dat kan via de chat op www.rvo.nl/tek of telefonisch via 088 042 4460.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens