Een trend van de afgelopen jaren is meer buiten leven, door onder andere COVID zijn we steeds vaker buiten. Het terras speelt daarbij een belangrijke rol om meer omzet te kunnen draaien. Immers hoe meer gasten, hoe meer bestedingen, hoe meer omzet.

Onder andere de kwetsbare mensen in onze samenleving bezoeken liever een terras, dan dat ze binnen in een horecagelegenheid gaan zitten dit om de kans op besmetting met corona te verkleinen. Terrasverwarming is dan ook een welkome aanvulling voor het terras. Het maakt dat gasten er comfortabel bij zitten op koudere dagen, heaters zorgen voor langere terrasavonden, het creëert een gezellig gevoel en het verhoogt hierdoor de omzet.

Horecaondernemers hebben het de afgelopen twee jaar zwaar gehad door corona. Schulden zijn voor veel ondernemers meer regel dan uitzondering. Iedereen is blij nu weer volop te kunnen ondernemen, zonder beperkende maatregelen. Het is nu zaak goede omzetten te draaien om de schulden af te lossen en weer geld te hebben om te investeren. Het terras speelt daarbij een belangrijke rol om meer omzet te kunnen draaien. Immers hoe meer gasten, hoe meer bestedingen, hoe meer omzet.

Prijzen energie

Helaas heeft de volgende crisis zich aangekondigd, de energiecrisis. De prijzen van energie zijn erg hoog. Door de oorlog in Oekraïne verwachten we op dit moment niet dat deze prijzen snel zullen dalen. Daarom is het voor iedereen en dus ook voor de horeca belangrijk om te kijken waar energie bespaard kan worden.

Daarnaast is klimaatverandering een feit, ook de horeca zal moeten bijdragen om verdere opwarming te voorkomen. Deze boodschap wordt steeds luider en wordt vaker uitgedragen door de politiek en inwoners.

Terrasverwarming

Het gebruik van terrasverwarming is per gemeente geregeld en dus verschillend. Vooropgesteld, gemeenten kunnen geen totaalverbod toepassen op het gebruik van terrasverwarmers. Er is wel Europese regelgeving waar dergelijke apparatuur aan moet voldoen. In Amsterdam is terrasverwarming al jaren een onderwerp van gesprek. Op dit moment ligt het concept Stedelijk beleidskader Horeca en terrassen ter inzage. Hierin staat, wat betreft terrasverwarming, dat deze alleen is toegestaan aan de gevel en indien daarvoor een vergunning is verkregen. Overige vormen van terrasverwarming, zoals losstaande elementen en/of verwerkt als elementen in een parasol zijn niet toegestaan. Bij verwarmde terrassen geldt:

  • Verwarming is alleen toegestaan tijdens de openingsuren van het terras.
  • Voor het verwarmen van terrassen wordt gebruikt gemaakt van de ‘best available practice’, zijnde een duurzame. Energiezuinige en doelmatige variant.
  • Stemgeluid van bezoekers op het terras wordt meegenomen bij de beoordeling van de geluidsnormen.

Duurzamere alternatieven

De afgelopen jaren zijn naast de traditionele heaters op gas en elektriciteit een aantal duurzamere alternatieven op de markt gebracht voor de verwarming van terrassen bij horecagelegenheden. Denk hierbij aan:

  • Verwarmde kussens. Kussens met warmte elementen die door middel van sensoren aan gaan wanneer de gebruiker er tegenaan gaat zitten. De kussens zijn voorzien van een batterij die na vier uur gebruik moet worden opgeladen. De verwarming gaat alleen aan op het moment dat iemand op een plek zit (door middels van de sensoren). In de praktijk zullen de kussens daarom minder vaak of minder lang aan staan dan de traditionele heater. Voorbeelden: Sit & heat en Stoov.
  • Elektrische deken, die als deken en als kussen gebruikt kan worden: opgerold kan de deken worden gebruikt als kussen, uitgerold is het een (elektrische) deken met zit- en rug verwarming. De deken wordt over een bank of stoel geplaatst en er kan een warmtestand naar keuze ingesteld worden. De warmtedekens zijn voorzien van een batterij die drie tot zes uur meegaat. Ook hiervoor geldt dat de elektrische dekens minder vaak of minder lang aan staan dan de traditionele heater. Voorbeeld: Stoov - Big Hug.
  • Warmtetafel, waarvan de tafelpoot warmte-elementen bevat. De warmtetafels worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Voorbeeld: Heineken primeur (mensa-heating.nl)
  • Een deken die bezoekers over of om zich heen kunnen slaan zonder additionele verwarming.
  • Rode lampen wekken de illusie dat het warm is op het terras.

Energiebesparende opties

Naast de aanschaf van een ander product om de verwarming van terrassen te verduurzamen, is een aantal energiebesparende opties voor traditionele heaters mogelijk, die hieronder staan opgesomd:

  • Het plaatsen van een dimmer op de elektriciteit van een elektrische heater. Met name op dagen waarop de temperatuur niet heel laag is, kan het voordelig zijn om de heater niet op vol vermogen te hoeven laten draaien.
  • Een timer, die ervoor zorgt dat een heater voor een afgebakende tijdsduur aangaat. Dit zorgt er ook voor dat het terras niet onnodig verwarmd wordt wanneer er niemand op het terras heeft plaatsgenomen. Een bewegingssensor kan daarnaast gebruikt worden, zodat de verwarming alleen aangaat bij beweging, en dus automatisch uitgaat als er geen bezoekers zijn.
  • Een bewegingssensor voor en aan-/uitschakeling van de heater zodat de heater niet continue aan staat.
  • Tevens zal KHN inzetten bij de gemeente op mogelijkheid tot hogere terrasschotten zodat de warmte van de terrasverwarming minder snel zal vervliegen in de buitenlucht.

Overigens kan het terras ook duurzamer verwarmd worden door over te gaan op duurzamere energiebronnen. Zo kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd, of lid worden van een energiecoöperatie, om te waarborgen dat de energie die wordt verbruikt op duurzame wijze wordt opgewekt. KHN Energie kan hierbij helpen. Tevens zijn er diverse subsidies voor beschikbaar. Check hiervoor de website van KHN Subsidies voor jouw horecabedrijf? | KHN Subsidieloket.

KHN adviseert richting gemeente een programma in te richten waarmee er een zachte overgang naar duurzame verwarming van terrassen wordt gestimuleerd, waaronder financiële mogelijkheden. Deze financiële stimulering kan onderdeel zijn van een breder verduurzamingsprogramma van horecagelegenheden. Om horecaondernemers te stimuleren kan een financiële prikkel succesvol zijn. Er zijn verschillende vormen van financiële prikkels voor handen: een lening, een subsidie, een korting of opslag op gemeentelijke belastingen, etc.. Een subsidie voor alternatieven geniet de voorkeur. Dit kan er tevens voor zorgen dat de bekendheid van alternatieven wordt vergroot als horecaondernemers zien dat er een subsidieprogramma voor alternatieven is.

In opdracht van de gemeente Den Haag heeft KWINK Groep een onderzoek gedaan naar alternatieven op het gebeid van terrasverwarmers. Hierin staan ook verschillen in gebruik van verschillende alternatieven. Bekijk het rapport Alternatieven voor terrasverwarmers of lees meer over Poster: Wat te doen tegen CO2-uitstotende terrasverwarmers?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens