Cybercrime is een groot probleem; jaarlijks krijgt een op de vijf ondernemers er mee te maken. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kan zetten om te voorkomen dat zowel jij als je horecazaak slachtoffer worden.

 • Herken phishing

Bij phishing krijg je e-mails of berichten die nep zijn, met als doel om je op te lichten. Check altijd of de afzender van een bericht klopt en klik niet zomaar op linkjes. Hebben je medewerkers ook toegang tot de mail? Zorg er dan voor dat ook zij weten wat ze moeten doen bij een verdacht mailtje.

 • Stel tweestapsverificatie in voor je accounts

Veel horecabedrijven gebruiken social media, maar ook deze kanalen zijn vatbaar voor hackers. Stel een tweestapsverificatie in, zodat alleen jij kan inloggen. Dit is ook mogelijk voor je e-mail. Naast dat je inlogt met je wachtwoord krijg je een code via een app of sms, of log je in met je vingerafdruk. De tweestapsverificatie zet je aan via de instellingen van je social mediakanaal of mail.

 • Automatische updates inschakelen

Werk jij met tablets voor het opnemen van bestellingen? Denk er dan aan om regelmatig te kijken of er nieuwe updates zijn. Dit geldt ook voor je computers, laptops en andere apparaten. Verouderde software maakt het hackers gemakkelijker binnen te dringen of virussen te ontvangen.

 • Antivirussoftware installeren

Om deze virussen te weren is het slim om een antivirusprogramma te installeren. Zo’n programma zorgt ervoor dat virussen van je computer verwijderd worden en houdt ook e-mails en websites in de gaten die mogelijk virussen bevatten.

 • Maak een back-up van gegevens

Zorg ervoor dat je regelmatig een back-up maakt van belangrijke gegevens en bestanden, zoals je klantenbestand en andere bedrijfsgegevens. Bewaar back-ups op een aparte schijf, die je op een andere plek bewaart. Mocht er iets misgaan, dan heb jij de back-up veilig opgeborgen en zijn de gegevens zo weer terug te zetten.

 • Offline bellijst

Naast phishing en virussen is er ook het risico van ransomware. Dit installeert een cybercrimineel op je computer waardoor je niet meer bij je bestanden komt. Voorkom dat je belangrijke telefoonnummers niet meer kan opzoeken in je computer door deze uit te printen of op te schrijven, zoals de nummers van je medewerkers of leveranciers.

  Direct advies nodig?

  We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

  Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

  Contactgegevens