In de horeca draait alles om het creëren van een gezellige en gastvrije sfeer en dit geldt des te meer tijdens de feestdagen. Door goed te controleren of bijvoorbeeld je feestverlichting brandveilig is, zorg je ervoor dat jij en je gasten veilig kunnen genieten. Maar ook als je ervoor kiest om te sluiten, kan je je voorbereiden zodat je pand onbeschadigd de jaarwisseling doorkomt. We wensen je fijne en veilige feestdagen!

Brandveiligheid boven alles

Mooie versieringen en verlichting horen erbij, maar brengen mogelijk brandgevaar met zich mee. Zorg ervoor dat je versiering gebruikt die brandveilig is en het KEMA-keurmerk heeft. Rol verlichting goed uit, controleer of het in goede staat verkeert en zet het aan het einde van de dag uit.

Als je echte kaarsen gebruikt, plaats ze dan op een stevige ondergrond en uit de buurt van brandbaar materiaal. Vergeet niet om kaarsen aan het einde van de dag uit te blazen en zorg ervoor dat blusmiddelen goed bereikbaar zijn in geval van nood.

Om de veiligheid van je gasten te waarborgen, is het belangrijk om voldoende brandpreventieve voorzieningen in je pand te hebben. Zorg voor duidelijke vluchtwegen, goed begaanbare nooduitgangen en noodverlichting.

Tips voor een veilige jaarwisseling

Rond de jaarwisseling is het verstandig om losse voorwerpen in de directe omgeving van je horecazaak te verwijderen. Denk hierbij aan bouwmaterialen, pallets en straatmeubilair. Zulke voorwerpen kunnen door anderen gebruikt worden om schade aan te brengen aan je pand of aan de omliggende omgeving. Als deze voorwerpen geen eigendom zijn van jouw zaak, overweeg dan contact op te nemen met de eigenaren om ze weg te halen of op een veilige plek op te bergen. Zijn de spullen eigendom van de gemeente, dan kun je via een melding openbare ruimte het verzoek doen om ze te laten verwijderen vóór de jaarwisseling.

Vanwege het brandgevaar is het aan te raden om brandbare spullen zoals papiercontainers en houten pallets naar binnen te halen, deze op slot te zetten of te verankeren. Controleer ook of er gaten in de muren zijn die eventueel gedicht moeten worden.

Hoe ga je om met vervelende gasten en agressie?

Vervelende gasten zijn er het hele jaar door, niet alleen tijdens de feestdagen. Bereid je medewerkers hierop voor en neem de nodige maatregelen.

  • Laat je medewerkers nooit alleen werken en afsluiten; samen sta je veiliger.
  • Leer je medewerkers hoe zij op een rustige en duidelijke manier communiceren. Je voorkomt vervelende situaties door kalm en professioneel te reageren.
  • Zorg voor voldoende beveiligingsmaatregelen, zoals camera’s en alarmsystemen. Als KHN-lid kun je hiervoor gebruikmaken van ledenvoordeel van All Right Security. Zij leggen voor jouw horecazaak camera- en alarmsystemen aan, zodat je ook tijdens de feestdagen zicht hebt op je horecazaak en de omgeving.

Ook trainingen zijn een goede manier om je medewerkers te leren hoe ze moeten omgaan met vervelende gasten, maar ook wat ze moeten doen als er een overval is. Zo bieden we een gratis e-learning 'laat je niet overvallen' aan, waarbij je medewerkers aan de hand van filmpjes en fotosituaties leren hoe ze het risico op een overval zoveel mogelijk verkleinen. Ook is er een fysieke training 'omgaan met ongewenst gedrag en agressie'. Deze training leert ze om op de juiste manier te reageren bij vervelende situaties. Kijk op de website naar een training bij jou in de buurt.