De horeca heeft de afgelopen maanden veel ingeleverd. Uit een recente enquête die KHN onder de leden heeft gehouden blijkt dat horecaondernemers gemiddeld in 2020 verwachten uit te komen op een omzet van 50% ten opzichte van 2019 Sinds het begin van de crisis hebben ondernemers 3,5 - 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. Maar de reserves zijn nu op. Horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief. Aanvullende steun op korte termijn is keihard noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat. Blijkbaar leeft er nog steeds een beeld bij politici en het publiek dat de maatregelen royaal en afdoende zijn; dit is echter niet het geval. Om het belang van aanvullende steun en perspectief nogmaals te adresseren, initieerde KHN een gesprek met minister Hoekstra om dieper in te gaan op de financieel onhoudbare situatie waar de horeca nu in verkeert.

Steunmaatregelen niet afdoende

Op dit moment wordt er door het kabinet volop gesproken over aanvullende steunmaatregelen voor de getroffen sectoren. Zolang de coronamaatregelen voor de horeca niet worden versoepeld, is financiële steun de enige oplossing. Tijdens het gesprek met minister Hoekstra hebben KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts o.a. toegelicht hoe ernstig de sector er op dit moment voor staat. Horecaondernemers hebben het enorm moeilijk; de vaste lasten lopen door, terwijl er geen tot nauwelijks inkomsten zijn. Bovendien is er (nog steeds) geen perspectief op een heropening. De onzekerheid en pijn lijkt vooralsnog niet over te komen bij het kabinet. Bovendien leeft er nog steeds een beeld bij politici en het publiek dat de maatregelen royaal en afdoende zijn; een onjuist beeld wat in deze afspraak werd aangetoond met berekeningen over hoe de sector er écht voor staat. Met dit gesprek hoopt KHN ‘het laatste zetje’ gegeven te hebben om een positief oordeel te vellen over aanvullende steun.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het gesprek met de minister Hoekstra was kritisch, maar constructief. Hij heeft aangegeven begrip te hebben voor de situatie. We zijn inmiddels negen maanden verder, ministeries hebben alle kansen gehad om met ons in gesprek te gaan over passende oplossingen voor de sector, maar opnieuw moet KHN de noodklok luiden en inzetten op de verbetering van het huidige steunpakket. Het is écht noodzakelijk dat de overheid de portemonnee trekt. Naast een 100% verplichte sluiting hoort volgens KHN 100% compensatie te staan. We hebben vandaag goed uit kunnen leggen waar de pijn zit en waarom het huidige steunpakket niet voldoende is.”

Steun is nog dit kwartaal nodig

De financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus; de reserves zijn op, leveranciers en vastgoed komen de sector niet meer tegemoet en horecabedrijven staan op omvallen. Aanvullende steun is dan ook al per direct nodig voor het laatste kwartaal van 2020. Minister Hoekstra heeft aangegeven dat er uiterlijk op 8 december berichtgeving volgt vanuit het kabinet met betrekking tot de coronamaatregelen (perspectief) en het steunpakket. KHN heeft vandaag opnieuw benadrukt dat er zo snel mogelijk perspectief op heropening moet worden geboden. Bovendien is duidelijkheid over aanvullende steun op zeer korte termijn cruciaal om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat.

Ondersteuning intensiveren. Je leest hier waar KHN op inzet.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens