Een CDA-denktank opperde vanmorgen dat, als fastfoodrestaurants hun aanbod niet snel gezonder maken, de verkoop aan kinderen moet worden verboden. Om het aanbod en de consumptie van fastfood tegen te gaan, stellen ze een minimumleeftijd voor. Volgens hun plan wordt de verkoop van fastfood dan verboden voor jonge kinderen en mogelijk zelfs voor scholieren. KHN is tegen dit plan.

Toppunt van betutteling

KHN vindt een mogelijke minimumleeftijd voor fastfood geen goed idee en het toppunt van betutteling. Als er een leeftijdsgrens wordt ingesteld, dan betekent dit dat kinderen geen bezoek meer mogen brengen aan een fastfoodrestaurant of een frietje mogen halen bij de lokale cafetaria. Echter kunnen ze dan nog steeds terecht bij de supermarkt voor een broodje frikandel, roze koek en blikje energydrink.

Zet in op voorlichting en educatie

Om ervoor te zorgen dat jongeren meer bewuste keuzes maken op het gebied van eten moeten we veel meer doen aan voorlichting en educatie. Een verbod zoals nu wordt voorgesteld, gaat hier volgens KHN niet voor zorgen. Uiteindelijk gaat het om een bewuste levensstijl en daar hoort ook af en toe een frietje in thuis. KHN is dan ook geen voorstander van strenge regelgeving, maar is voorstander van zelfregulering.

Fastfoodketens zetten zich al jaren in

KHN ziet dat fastfoodketens zich al jaren inzetten om de verantwoorde keuze gemakkelijk en aantrekkelijk te maken voor gasten. Tegenwoordig wordt transparantie over de voedingswaarden van het menu ook steeds belangrijker. Daarnaast wordt er in de kindermenu's meer gelet op gezondere keuzes en zijn groenten en fruit onderdeel aan het aanbod. Ook is de branche volop bezig met het kijken naar nudging technieken om gezondere keuzes te stimuleren en wordt er concreet actie ondernomen om de hoeveelheden suiker, zout en vet in het productaanbod te verminderen.

Consument is zelf verantwoordelijk

Uiteindelijk is de consument zelf verantwoordelijk voor een gezondere leefstijl. Volgens KHN is het niet de taak van de overheid is om met strengere regels te komen, maar om hun burgers beter voor te lichten. Vandaag kwam naar buiten dat het CDA het plan van de eigen denktank ook te ver vindt gaan.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens