Van plantaardige gastronomie tot financiële prikkels en van netcongestie tot het gedrag van onze gasten: tijdens het KHN Meesterwerkevent 2025 draaide alles om duurzaamheid in de breedste zin van het woord. In de A’DAM Toren in Amsterdam kwamen horeca-koplopers, strategische partners en beleidsmakers samen om te bespreken hoe we van duurzaam de nieuwe standaard in de horeca kunnen maken.

Duurzaamheid: de kern van toekomstbestendig ondernemen

Dagvoorzitter Harm Edens trapte de middag af met energie, humor én een boodschap: “Duurzaamheid is geen bijzaak meer, maar de kern van toekomstbestendig ondernemen.” Na een warm welkom door A’DAM-directeur Ramses van Hövell tot Westerflier, gaf Harm het podium aan keynote speaker Diederik Samsom, voormalig fractievoorzitter PvdA, voorzitter Gasunie en lid van diverse adviesraden op het gebied van energie. In een vlammend betoog zette hij de kansen én knelpunten van verduurzaming in de horeca haarfijn neer. De boodschap? Wachten op regelgeving is geen optie meer — de sector moet zélf in actie komen.

De Tafel van Morgen

Bij De Tafel van Morgen - een interactieve talkshow onder leiding van Harm Edens en KHN-voorzitter Marijke Vuik – schoven vier tafelgasten aan:

Emile van der Staak, eigenaar en chefkok De Nieuwe Winkel
Nico Evers, Operational Manager WestCord Hotels
Diederik Samsom
Jos Klerx, sectormanager Horeca, Recreatie en Toerisme Rabobank

Ieder van hen bracht een prikkelende stelling in en dit zorgde voor een goede discussie. De aanwezige gasten konden live meestemmen en via de interruptiemicrofoon bijdragen aan het gesprek. Het resultaat was een levendige en energieke sessie, die aanzette tot reflectie én tot concrete actie.

Stelling: Echte duurzaamheid betekent afscheid nemen van dierlijke producten
Met zijn stelling pleitte Emile van der Staak voor plantaardige gastronomie: “Het voedselsysteem is een van de grootste aanjagers van klimaatverandering. De horeca kan het verschil maken.” De zaal reageerde verdeeld en dat leverde een waardevolle discussie op. Over wat haalbaar is in de praktijk, wat gasten verwachten en de rol van kleine stappen in een groter geheel.

Stelling: De gast wil duurzaam, maar zonder in te leveren
Nico Evers zette in op duurzame gastvrijheid zonder concessies aan beleving: “Het ontbijtbuffet is misschien wel de grootste vijand van duurzaamheid”, grapte hij. Praktische oplossingen, zoals voedselverspilling tegengaan en slim energiegebruik, kwamen ruimschoots aan bod. Hoe ver mag je als ondernemer gaan om duurzame keuzes aan te moedigen zonder gastvrijheid te verliezen?

Stelling: Wie wacht op duurzame regelgeving is sowieso te laat
Diederik Samsom daagde met zijn stelling ondernemers uit: “Durf te investeren voordat de regels je ertoe dwingen.” Er ontstond een levendig debat over de rol van de politiek, het bedrijfsleven en de consument in de verduurzaming van de horeca. Wat is de verantwoordelijkheid van elk van deze partijen?

Stelling: Een bedrijf zonder duurzaamheidsbeleid zou geen financiering moeten krijgen
Jos Klerx gooide de knuppel in het hoenderhok: “Een horecabedrijf dat duurzaamheid niet serieus neemt, verdient ook geen financiële steun.” Zijn oproep? Maak duurzaamheid meetbaar én winstgevend, alleen dan wordt het de norm. “Banken”, zo stelde hij, “kunnen daarin een belangrijke, aanjagende rol spelen.”

Duurzaamheid leeft in de horecasector

Na een middag vol inspiratie, discussie en inzichten sloot Harm Edens af met een duidelijke boodschap: “De toekomst van de horeca wordt vandaag gemaakt.” Tijdens de afsluitende netwerkborrel werd er volop nagepraat. Want als één ding duidelijk werd: duurzaamheid leeft in de horecasector. En samenwerken is dé sleutel.