Het tempo van de versoepelingen zit er nu goed in. Een paar weken geleden leek het er nog op dat onze branche pas halverwege juli echt goed van het slot zou gaan. Maar met stap 4 van het openingsplan gepland voor 26 juni, zien we steeds meer ruimte ontstaan voor ondernemen. Waar heeft KHN met de lobby op ingezet de afgelopen weken?

Aanstaande vrijdag besluit het kabinet formeel welke versoepelingen door kunnen gaan. Met de vooralsnog aangekondigde versoepelingen vanaf 26 juni lijkt er meer mogelijk te worden dan eerder in het openingsplan was opgenomen. Dat is heel goed nieuws, want daarmee zou het kabinet tegemoet komen aan verschillende wensen die KHN de afgelopen weken over het voetlicht heeft gebracht bij de politiek. KHN heeft voortdurend ingezet op zo snel mogelijk ’doorversoepelen’. Iedere dag eerder meer mogelijkheden, betekent iedere dag eerder een rendabele exploitatie.

Maar we hebben ook specifiek ingezet op de eerdere heropening van clubs en discotheken wanneer toegangsbewijzen worden ingezet en het loslaten van een maximum aantal gasten per ruimte.

We moeten een slag om de arm houden, want de formele besluiten worden aanstaande vrijdag 18 juni genomen, maar als de voortekenen niet bedriegen dan gaan er weer flinke stappen in de goede richting worden gezet. Waar heeft KHN de afgelopen weken en ook nog deze week concreet op ingezet?

TV-schermen op terrassen voor EK

Ten eerste moet het snel mogelijk zijn om EK-wedstrijden te kunnen bekijken. De beperkingen op entertainment in de horeca moeten dus van tafel. Het kijken van voetbal in de horeca kan veilig en verantwoord, en kan er ook aan bijdragen dat er in kleinere groepen en gecontroleerde omgeving wordt gekeken. KHN roept het kabinet op om het kijken van voetbalwedstrijden, zowel binnen als buiten op het terras, zo snel mogelijk te faciliteren. Zeker nu burgemeesters van het Veiligheidsberaad ook hebben aangegeven geen problemen te zien met Tv-schermen op terrassen.

Loslaten sluitingstijden in samenhang met alcoholverbod

Het is moeilijk te begrijpen dat in de volgende stap van het openingsplan nog steeds wordt gesproken over beperkte openingstijden voor de horeca tot middernacht, met een inloop tot uiterlijk 23.00 uur en het daaraan gekoppelde alcoholverbod tussen 00.00uur en 06.00uur. Voor het ‘nachtleven’, in ieder geval de clubs en discotheken maar zeker ook de cafés, is dat natuurlijk helemaal onwerkbaar. Het verder loslaten van de sluitingstijden in de horeca is daarom expliciet onderdeel van de gesprekken die KHN voert met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer in aanloop naar de volgende versoepelingen. Laat de beperkte openingstijden los en ga uit van de openingstijden van voor corona.

Maximum aantal personen per ruimte/groepsgrootte

Volgens de routekaart mogen er bij een volgende stap 100 mensen per ruimte zijn met inachtneming van 1,5m en mogen er max 8 personen aan een tafel zitten.
KHN heeft het kabinet opgeroepen om verder te gaan, de ontwikkeling van de cijfers is ook zodanig dat dit verantwoord kan. Concreet hebben we het volgende voorgesteld:

  • Laat het absolute getal per ruimte bij de eerstkomende stap los. Laat de ruimte, met inachtneming van de 1,5m, bepalend zijn voor de maximale capaciteit
  • Laat ook de groepsgrootte los; in de horeca is het niet goed uit te leggen dat je een ruimte (op dit moment) wel kan vullen met max 50 personen door 10 aparte reserveringen van 4 personen en 5 van 2, maar dat een groep van 50 niet is toegestaan. De basisregels (o.a. 1,5m afstand) blijven immers voorlopig in alle gevallen bestaan.

Buffetten, entertainment en zitplaatsen

  • Zelfbediening en (ontbijt)buffetten moeten weer mogelijk worden. Hiervoor kunnen in het KHN-protocol bepalingen worden opgenomen om bezoekersstromen goed te scheiden.
  • Entertainment in de horeca moet weer gewoon mogelijk zijn. Of het nu gaat om achtergrondmuziek, TV-schermen of live vermaak.
  • Schrap de verplichting om ‘aan een tafel’ te zitten. Zitten aan een bar of aan een speelautomaat zijn prima alternatieven en ook daar kan anderhalve meter afstand worden gehouden.

KHN zet zich er in de lobby vol op in dat ook deze restricties snel losgelaten worden.

Aanstaande vrijdag gaan we horen wat er vanaf 26 juni kan.
Maar ook daarna zullen we vol door blijven lobbyen om er voor te zorgen dat we zo snel mogelijk terug kunnen keren naar ‘het oude normaal’

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens