Dit jaar deden 27 kandidaten mee aan de strijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP). Tien deelnemers haalden de finale van deze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent. Loeka Pietrowitsch, sommelier bij Restaurant Basiliek in Harderwijk haalde de zesde plek tijdens de finale op 30 oktober. Lees hier haar verhaal.

Loeka Pietrowitsch wist al op jonge leeftijd dat haar hart bij de horeca lag. De beslissing om na de middelbare school fulltime in de branche te gaan werken was dan ook snel gemaakt. Ze werkte twee jaar bij Ratatouille in Harderwijk, waar ze niet alleen kennismaakte met de fijne kneepjes van etiquette, maar ook de kans kreeg om haar kennis van wijn verder te ontwikkelen. Het resultaat? Het behalen van haar SDEN 3-wijncertificaat. Op dit moment werkt met veel plezier als sommelier in Restaurant de Basiliek in Harderwijk.

Passie voor gastheerschap

Het is overduidelijk dat Loeka een grote passie heeft voor gastheerschap. Met veel enthousiasme vertelt ze dat ze voldoening haalt uit het creëren van een onvergetelijke avond voor haar gasten: “Vanaf het moment dat gasten binnenkomen heb ik de kans om ze de hele avond te verzorgen en te voorzien van alles dat ze nodig hebben. Als ze dan ook nog blij de deur uit lopen, is mijn avond geslaagd!”

NHGP

De wedstrijd om de NHGP is al even bezig. Op 12 april 2023 vond het eerste wedstrijdonderdeel plaats: een theorieproef waar de finalisten werden getest op hun kennis over gastheerschap en keukenwaren. Een wijn-spijstest met twee gerechten en drie wijnen sloot het theoriegedeelte af. De tien finalisten werden vervolgens bezocht in het restaurant waar ze werken. “Dat vond ik erg leuk, want zo kon ik laten zien waar ik goed in ben”, vertelt Loeka enthousiast.

Praktijkdag

Op 25 september 2023 werden de finalisten bij ROC Mondriaan in Den Haag getest op verschillende onderdelen. Allereerst de tafelbereiding, waarbij ze aan tafel een Hennessy Stroganoffsaus bereidden en een entrecote voor twee personen trancheerden. Daarnaast moesten ze een adviesgesprek in het Engels voeren, gevolgd door een een-op-een interview met de voorzitters van de G4 en een profielgesprek met een journalist van Lekker500. De praktijkdag werd afgesloten met het bereiden van een cocktail naar keuze met Hennessy Cognac.

Loeka vertelt hoe dit ging: “Ik vond de praktijkdag heel erg leuk om mee te maken. Wel spannend, maar een geweldige ervaring.” Wat ze de leukste proef vond? “Ik vond het verkoopgesprek in het Engels heerlijk om te doen, omdat dat ook gewoon is wat ik bij Basiliek doe.” Verder was ze wel zenuwachtig op de dag zelf. “De tafelbereiding vond ik achteraf heel leuk, op het moment niet”, zegt ze lachend. “En het jurygesprek vond ik ook heel tof. Eigenlijk vond ik alles fantastisch!”

Loeka vertelt verder over de andere kandidaten: “We kenden elkaar nog niet zo heel erg goed, maar mooi dat we elkaar zo leren kennen. Het is ook natuurlijk geweldig om met mensen te praten over het vak. Want de obers zijn op, zeg ik altijd. Die zijn schaars. Dus leuk dat we dezelfde passie delen.”

Tip voor toekomstige deelnemers

Voor degenen die overwegen om in de toekomst deel te nemen aan de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, heeft Loeka een waardevolle tip. “Wees gewoon lekker jezelf, bereid je goed voor en laat aan de jury zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je er volledig voor gaat.” Bovendien adviseert ze toekomstige deelnemers om actief te zijn op social media: “Zo ziet de jury goed waar je mee bezig bent.”

Boodschap jonge horecatalenten

Voor jongeren met een passie voor gastvrijheid, maar onzeker over een toekomst in de horeca, heeft Loeka een eenvoudige boodschap: “Volg gewoon je hart. Als jij de horeca fantastisch vindt, zou ik het gewoon doen. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden.”

De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023 vond plaats op 30 oktober 2023 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2024. Benieuwd naar de uitslag? Bekijk https://www.khn.nl/nieuws/winnaar-nationale-hennessy-gastvrijheidsprijs-2023-bekend.