Op vrijdag 14 juni vond het hoteloverleg plaats van KHN Zaanstreek. De hotelmanagers van de verschillende hotels in Zaanstad verzamelden zich bij Best Western Zaan Inn Hotel. Er stond een heerlijke lunch voor ons klaar.

Onderstaand tref je de besproken punten aan:

Presentatie: Visitordata door Martijn-Gijs van de Broek
Martijn-Gijs van de Broek gaf een presentatie over Visitordata en de aangepaste portal. Er is een samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de nauwkeurigheid en diepgang van de data te verbeteren.
Begin volgend jaar zal er een evenementen- en congressenmodule worden geïntroduceerd. Deze module zal de impact van evenementen en congressen op het verblijfstoerisme in de steden en in de regio analyseren.
Eventuele ontbrekende zaken of interessante ideeën worden actief opgepakt en verwerkt, dus mocht je opmerkingen hebben kun je het delen via m.broek@visitordata.nl.
De complete presentatie kun je hier terugvinden.

Bezetting in de Metropoolregio Amsterdam (MRA)
Zaanstad presteert uitstekend qua bezetting binnen de MRA. In 2024 hebben zij tot nu toe de hoogste bezettingsgraad behaald.

Roze Zaterdag 2025
Roze Zaterdag zal in 2025 plaatsvinden in Zaanstad. De overdracht van de organisatie van Groningen naar Zaanstad zal binnenkort plaatsvinden.

50-jarig Jubileum van Zaanstad
Ter ere van het 50-jarig bestaan van Zaanstad zijn vlaggen verzonden naar alle leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Zaanstad. Leden wordt verzocht deze vlaggen aan hun gevel of vlaggenstok te hangen.

Actualisering Accommodatie- en Horecavisie
De geldigheid van de huidige accommodatievisie en horecavisie verloopt in 2025. De gemeente Zaanstad is van plan deze visies te actualiseren.

Vernieuwing Horeca-categorieën
De gemeente Zaanstad werkt aan het vernieuwen van de horeca-categorieën. Hotels zullen in een aparte categorie worden geplaatst.

En verder:

Margedruk
Op verzoek van de KHN ledenraad heeft KHN intensief gecommuniceerd over prijsverhogingen. De grens van de wetgeving is opgezocht waardoor we ook een waarschuwing van de ACM (voorheen de Nederlandse Mededingings Autoriteit) kregen. Het heeft wel veel media aandacht opgeleverd. Oproepen tot prijsverhogingen of aangeven wat de gewenste marges zijn mag niet omdat dit valt onder marktbeïnvloeding. Ondernemers informeren en één op één advisering kunnen wel. KHN heeft een mededingingsadvocaat ingeschakeld om precies te kunnen bepalen wat nog meer geoorloofd is.

Lees ook: KHN | Hoe helpt KHN mijn ondernemersmarge te vergroten? en Wat doet KHN tegen teruglopende ondernemersmarges? | KHN

Lobby tegen BTW Verhoging
In het najaar was de lobby van KHN tegen de verhoging van de btw op logies vooralsnog succesvol. Op dit moment is de verhoging btw onderdeel van het coalitieakkoord. Lees hier wat KHN hier verder mee heeft gedaan.

Oproep aan kabinet: verhoog lage-btw tarief op logies en… | KHN

Landelijk gelijktrekken City Tax?
In de KHN Ledenraad is besproken of KHN lobby kan voeren die gericht is op het landelijk gelijk trekken van de city taks. Nu zijn er tussen gemeentes grote verschillen. KHN heeft aan afdeling Amsterdam steun toegezegd bij een juridische procedure die als voorbeeld kan dienen voor andere gemeentes en afdelingen. Een landelijke norm voor toeristenbelasting is heel lastig, omdat toeristenbelasting in de Gemeentewet is opgenomen. Wel kunnen we stimuleren dat een goed voorbeeld ook elders wordt geïntroduceerd.

Verantwoordelijkheid bij sextrafficking
In de KHN Ledenraad is besproken dat hoteliers verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van sexwerkers terwijl ze daar geen grip op hebben. Echter, wat telt is dat een hotelier een inspanningsverplichting heeft; hij moet kunnen aantonen dat hij maatregelen heeft genomen. Op de site van KHN staat hoe de ondernemer dit kan doen. Als de hotelier aantoonbaar heeft voldaan aan de inspanningsverplichting, kan hij niet aansprakelijk gesteld worden.

Lees ook: KHN | Gratis online training voor hotels 'No Place for Sex…

Nieuwe loontabellen
De WML verhoging per 1 juli 2024 staat vast. De extra verhoging van 1,2% is mede door KHN lobby tegengehouden. De aangepaste loontabellen vind je hier: KHN | Loontabellen per 1 juli 2024

Lees ook: Loontabel aangepast aan wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024 | KHN

Nieuwe CAO onderhandelingen
De huidige CAO geldt voor slechts 1 jaar. Dat betekent dat er weer nieuwe onderhandelingen moeten gaan starten. KHN ontvangt graag input, bijvoorbeeld reacties op de huidige CAO, dit mag gestuurd worden naar i.berkhoff@khn.nl

Vacatureplatform
Onze branche heeft al jaren te maken met personeelskrapte. En hoewel het de goede kant op gaat, houdt dit naar verwachting de komende jaren nog aan. Maar gelukkig is er goed nieuws: Komwerkenindehoreca.nl. Hier vind je het nieuwe vacatureplatform ontwikkeld door KHN. Exclusief voor leden van KHN en speciaal ontworpen voor de horeca. We laten jouw bedrijf opvallen, niet alleen bij actieve werkzoekenden, maar juist ook bij degenen die al een baan hebben en openstaan voor een switch. Het nieuwe vacatureplatform is inmiddels functioneel: KHN | Hét vacatureplatform voor de horeca op komwerkenindehoreca.nl

Gezocht: hoteliers voor pilot over waterbesparing
Ook in NL gaat waterbesparing uiteindelijk een ding worden. Waterbedrijven zoals Vitens zijn daar nu al voorbereidingen voor aan het treffen. Ze gaan focusgroepen organiseren met recreatieparken en hotels om te kijken wat daar kan worden gedaan om waterbesparing te bewerkstelligen. In dat kader zoeken ze:

  • in het gebied van Vitens ( provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Hilversum in de provincie Noord-Holland en in Meppel in de provincie Drenthe),

Volgend overleg
Het volgende overleg is maandag 2 september 12.30 uur met lunch. Heb je punten die je wilt bespreken of waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Heb je onze Facebookpagina al geliked?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens