Het is belangrijk dat afrekenen met contant geld mogelijk blijft, maar er zitten ook risico’s aan. Het aandeel cash-betalingen neemt af en wordt relatief duurder. De tarieven van opnemen en afstorten van biljetten en munten zijn tot 1 juli 2023 bevroren. Vanaf juli kunnen die tarieven gematigd worden aangepast. Ook zien we dat dienstverlening nog altijd niet op niveau is, ondanks eerdere afspraken.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Het wordt steeds moeilijker om een betaalrekening te openen. We vinden dat dit eenvoudiger moet worden, bijvoorbeeld door minder informatie te eisen.
  • Je mag er als ondernemer voor kiezen om geen cash te accepteren, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen, als de gast alternatieven heeft.
  • We vinden dat de overheid of DNB bij moet dragen aan het betaalbaar houden van cash-betalingen, zodat een acceptatieplicht voor cash niet nodig is.

Kosten en moeite rond (cash) betalen

De kosten en moeite om een betaalrekening te openen zijn toegenomen. Denk aan alle informatievragen en de druk op ondernemingen bij het afstorten van (te) veel cash of cash in grote coupures. Dat kost extra tijd en geld. Het Ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank zetten zich in voor minder uitvraag en meer duidelijkheid over de informatie vooraf. Wij steunen dat. Banken zouden hier volgens ons meer haast mee moeten maken, zodat ook kosten en tarieven afnemen.

Meer pinnen, contactloos of mobiel

Pinnen, contactloos of mobiel afrekenen is betrouwbaar, efficiënt en veilig. Maar voor sommige doelgroepen moeilijk te begrijpen en te gebruiken. Zij moeten ook kunnen deelnemen aan het maatschappelijke verkeer. Dat is de maatschappelijke consensus, maar (nog) geen wet. Toch maken steeds meer ondernemers de afweging “pin only”. Dat mag bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen en als consumenten hun heil elders kunnen vinden.

Wetgeving

Het kabinet komt met wetgeving om cash-betalingen voor onder andere handelaren per transactie te beperken tot € 3.000, -. De banken en de belastingdienst moeten dat toetsen en handhaven. Transacties zoals ook het afstorten worden gevolgd. En waar nodig accepteren banken te veel aan cash niet (meer) en kunnen ze jouw betaalrekening opzeggen of zelfs niet openen. We vinden dat er ook voor ondernemers een basisbetaalrekening moet komen. De overheid of DNB moeten meewerken aan het betaalbaar houden van de infrastructuur van cash. Het Ministerie van Financiën bereidt wetgeving voor waarmee banken verplicht worden cashdiensten te leveren tegen gereguleerde en gematigde tarieven. Ondernemers kunnen dan bereid blijven cash te accepteren. Zo kan een acceptatieplicht voor cash uitblijven.

Zie ook:

KHN ondertekent het Convenant Contant Geld | KHN

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens