Het gebruik van contant geld kwam de afgelopen jaren steeds meer in het gedrang. Bankkantoren en geldautomaten verdwenen en contante transacties werden relatief duurder voor ondernemers. En dat terwijl een deel van de bevolking nog altijd afhankelijk is van contact geld. Om het gebruik van cash toegankelijk en betaalbaar te houden, is het Convenant Contant Geld opgesteld. Hierin beloven banken onder andere dat ze de tarieven voor het gebruik van contant geld tot in ieder geval juli 2023 niet verhogen. Dirk Beljaarts zette afgelopen week namens KHN een handtekening onder dit convenant.

KHN ziet onder de afspraken in het convenant het belang van de mogelijkheid om met contant geld te blijven betalen. Horecaondernemers willen daarom naast elektronische betalingen (zoals pin) ook contant geld accepteren. Zo houden we horeca toegankelijk voor iedereen.

23 ondertekenaars

Het convenant moet ervoor zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel. Ook als geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt. Het document is ondertekend door 23 organisaties die nauw betrokken zijn bij het Nederlands betalingsverkeer. Het gaat dan om de grote banken, Betaalvereniging Nederland, vertegenwoordigers van consumenten, winkeliers, horeca en tankstations, chartale dienstverleners en De Nederlandsche Bank (DNB). Minister Kaag van Financiën heeft het convenant aangeboden aan de Tweede Kamer.

De gemaakte afspraken

De afspraken gelden voor een periode van in beginsel vijf jaar, en gaan onder andere over:

  • De kwaliteit van de dienstverlening rondom contant geld.
  • Terugvalopties voor het pinverkeer bij storingen.
  • Een inclusief en toegankelijk betalingsverkeer voor iedereen.
  • Het tariferingsmodel van de banken voor dienstverlening rondom contant geld.
  • De poortwachtersfunctie van banken bij dienstverlening rondom contant geld.
  • De dienstverlening en continuïteit van de dienstverleners rondom contant geld.
  • Veiligheid rondom (betalen met) contant geld.
  • De monitoring, status en looptijd van het convenant.

Tarieven niet verhoogd

Een van de aanleidingen voor dit convenant, was de ‘cashboete’ die ABN Amrobank in 2021 invoerde voor klanten die meer dan €10.000 cash per jaar opnamen. Een belangrijke afspraak uit het convenant is dan ook dat de banken tot uiterlijk eind juli 2023 hun prijsbeleid ten aanzien van contant geld bevriezen. Dit houdt in dat zij tot die tijd geen maatregelen treffen waardoor het opnemen of storten van contant geld voor particuliere en zakelijke klanten duurder, ontmoedigd of belemmerd wordt. Denk hierbij aan het verhogen van tarieven of volumebeperkingen.

Onderzoek bekostiging en marktordening

Naast deze concrete afspraken, is er ook een onderzoek aangekondigd. Hierin worden de mogelijkheden om de beschikbaarheid en bekostiging van contant geld ook op langere termijn te behouden onderzocht. Het streven is dat dit onderzoek binnen tien maanden is afgerond. Daarna kan de minister van Financiën advies uitbrengen aan de Tweede Kamer en kan besluitvorming plaatsvinden.

Lees ook:
https://www.khn.nl/nieuws/khn-vindt-verbod-op-contante-betalingen-vanaf-3000-euro-slecht-idee