Vorige week waren wij op uitnodiging van onze Europese koepelorganisatie HOTREC aanwezig bij de eerste European Hospitality Day. Samen met 35 horecavertegenwoordigers uit verschillende Europese lidstaten, spraken we met leden van het Europees Parlement over de veerkracht van de gastvrijheidssector. Het aanhalen van deze contacten nu, helpt ons bij specifieke lobbyacties in de toekomst.

Aandacht voor duurzaam herstel van de gastvrijheidssector

De dag begon met een presentatie over de belangrijkste trends en prioriteiten in huidig en toekomstig Europees beleid voor de sector. In het Europees Parlement volgden we daarna een rondetafelgesprek van de Commissie voor Transport en Toerisme over toerisme als motor van duurzaam herstel na de coronacrisis. In een Europa dat getroffen wordt door oorlog, is duurzaam herstel van toerisme, de industrie van vrede, des te belangrijker, aldus Europarlementariër István Ujhelyi. In gesprek met EP vice-president Papadimoulis vroegen we aandacht voor de uitdagingen waarmee 1.9 miljoen Europese mkb’ers in onze sector geconfronteerd worden, zoals de hoge energieprijzen en personeelskrapte.

In gesprek met Europarlementariërs over groene en digitale toekomst

HOTREC had, samen met Europarlementariër Josianne Cutajar (Malta), een werklunch georganiseerd over de toekomst van gastvrijheid. In haar speech benadrukte EP-lid Cutajar het belang van de gastvrijheidssector voor het verbinden van Europese bewoners en bezoekers. Ze presenteerde haar toekomstvisie waarbij de gastvrijheidssector onderdeel is van een meer inclusief, duurzaam en veerkrachtig toerisme-ecosysteem. Tijdens de lunch konden we in gesprek gaan met een aantal van de 13 andere uitgenodigde Europarlementariërs over hun standpunten en voorstellen voor onze sector richting een duurzame en digitale toekomst.

Nu Europese contacten aanhalen belangrijk voor lobby later

Deze European Hospitality Day stond in het teken van het op de kaart zetten van de gastvrijheidsindustrie bij Europarlementariërs. De Europese gastvrijheidsindustrie (die is wel breder dan alleen horeca) vertegenwoordigt namelijk bijna twee miljoen bedrijven waar 11 miljoen mensen werken. Een erg belangrijke bedrijfstak dus. Die contacten en banden met Europarlementariërs zijn aangehaald of gelegd. Dat komt onze lobby in de toekomst, als het bijvoorbeeld concreet gaat om Europese regelgeving rondom arbeid, plastic verpakkingen, de platformeconomie, voedselveiligheid etc., alleen maar ten goede.

Bijlage: Infographic over Europese gastvrijheidssector die is gedeeld met de aanwezige Europarlementariërs.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens