Zowel het kabinet als ook burgemeester Halsema kondigen aan dat de coronacheck in de horeca en in de Amsterdamse horeca beter moet.

Vorige week hebben wij je al bericht dat ondernemers mogelijk eerder een sanctie kunnen verwachten als dit niet goed gaat. Zie dit bericht.

Meer controles en sancties

Afgelopen weekend zijn er al meerdere controles geweest en zullen er ook schriftelijke waarschuwingen volgen. Zorg dat je na de waarschuwing extra alert bent op de goede naleving. De burgemeester zal bij een volgende waarneming van een handhaver waarbij de naleving niet goed is uitgevoerd een horecazaak voor een week sluiten.

Praktische invulling controle op corona toegangsbewijs

  • De controle hoeft niet per se direct aan de deur. Gasten mogen ook gecontroleerd worden nadat zij plaats hebben genomen aan een tafel en/of als de bestelling wordt opgenomen.
  • Bij een drukke bar of club is een controle direct aan de deur wel nodig.
  • Vanaf 6 november moeten gasten die op het terras plaatsnemen ook een geldig corona toegangsbewijs kunnen tonen. Tot die tijd moeten terrasbezoekers bij het afrekenen binnen of een toiletbezoek binnen ook gecontroleerd worden.
  • Voor gasten die uitsluitend afhalen is het niet nodig om een corona toegangsbewijs te laten zien. Bij een gecombineerde functie, zowel afhaal als verblijf, moet uiteraard wel gevraagd worden of men alleen komt voor afhaal. Als men ook verblijft op de locatie moet er om een corona toegangsbewijs worden gevraagd.
  • Het is belangrijk dat naast de check op het corona toegangsbewijs ook het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Een geldig corona toegangsbewijs

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Hoe zit het met werknemers

De overheid werkt er ook aan dat dezelfde controle op coronatoegangsbewijs voor je werknemers gaat gelden. De wetgeving moet hier nog op worden aangepast en nadere informatie volgt z.s.m.

Uitbreiding van het coronatoegangsbewijs

Het is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen.
  • Doorstroomlocaties zoals musea en monumenten.
  • Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
  • Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.


Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens