Op 28 oktober jl. vond het tweewekelijkse coronadebat plaats in de Tweede Kamer. KHN heeft alle politieke partijen input gegeven naar aanleiding van het aanvullende steunpakket dat werd gepresenteerd. Ook heeft KHN haar input gegeven op het persmoment van 27 oktober jl., waar minister-president Rutte en minister De Jonge vertelden dat de huidige maatregelen waarschijnlijk tot ‘in december’ gaan duren.

Het debat werd gedomineerd door de aandacht die werd gevraagd voor de problemen in de zorg. En over een brede wens van de oppositie dat zorgmedewerkers structureel meer salaris zouden moeten krijgen. Het ging dus met name over zorg voor de zorg.

Vrij breed werden vragen gesteld over of het testbeleid en het bronnen- en contactonderzoek inmiddels op orde is of op z’n minst wel voor de toekomst op orde wordt gebracht. Om een herhaling van deze tweede golf en gedeeltelijke lockdown te voorkomen.

Onbegrip over communicatie

Vanuit veel partijen, met name D66, GroenLinks, PvdA, DENK, werd vol onbegrip gereageerd op de manier waarop ‘tussen neus en lippen’ tijdens de persconferentie van 27 oktober werd verteld dat de huidige lockdown wel eens tot ‘in december’ kan gaan duren. Dat vond men geen manier van doen en slechte communicatie.

Rutte: Nog geen besluit genomen, cijfers blijven zorgelijk

Het kabinet reageerde hierop door te stellen dat er nog geen besluit is, wel wil het kabinet de verwachtingen op snelle versoepeling wegnemen omdat de cijfers zorgelijk blijven en nog geen kentering laten zien. Het kabinet verwacht binnen een paar dagen duidelijkheid te hebben over de effectiviteit van de huidige coronamaatregelen. Dan zal ook worden gekeken naar de mogelijkheden om de afbouw van het aantal besmettingen te versnellen. Ook hierover werden door verschillende partijen vragen gesteld omdat de economische pijn dan sneller wordt genomen en mogelijk ook korter is. Rutte waarschuwde wel dat dit niet zonder grote ook maatschappelijke consequenties zal kunnen.

PVV: Houd lijnen met horecasector open

Geert Wilders heeft namens de PVV specifiek een punt gemaakt van de enorme problemen waar de horeca mee te maken heeft en heeft nadrukkelijk gevraagd de lijnen met de sector en KHN open te houden. Minister President Mark Rutte heeft met zoveel woorden gezegd het daar van a tot z mee eens te zijn.

Steunmaatregelen volgende week op de agenda

De financiële steunmaatregelen, en het gisteren gepresenteerde pakket van extra steunmaatregelen, kwamen in dit debat niet aan de orde. Dat volgt zoals het er nu naar uit ziet in een apart debat volgende week.

Ingediende motie

Er is een motie ingediend die van direct belang is voor de horeca:

  • Henk Krol verzoekt de regering om te bezien of restauranthouders die hun zaak coronaproof hebben ingericht vrijgesteld kunnen worden van de lockdown.

Dinsdag 3 november wordt er over de motie in de Tweede Kamer gestemd.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens