Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD) en Avinash Krishnasing (VVD Delft) brachten op 23 augustus een werkbezoek aan McDonald’s in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland (KHN). McDonald’s en KHN gingen met hen in gesprek over de complexiteit van de nieuwe Single Use Plastics (SUP) wetgeving en de ontwikkelingen in Europa op dit gebied.

Uitdagingen in implementatie

KHN-voorzitter Marijke Vuik: “De nieuwe SUP wetgeving is ingewikkeld voor horecaondernemers en leidt tot veel vragen. 90% van onze achterban zijn MKB’ers. Zij hebben geen expertise in huis op dit dossier”.

Net als McDonald’s zien we dat horecaondernemers op zoek gaan naar verpakkingen zonder plastic. Alternatieven voor bekers en sausbakjes zonder plastic zijn er echter niet. Dit betekent dat ondernemers moeten overstappen op herbruikbare verpakkingen. Dit vraagt investeringen die niet altijd mogelijk zijn. Veelal komt dit doordat ondernemers te maken hebben met hoge energie- en inkoopkosten, afbetaling van belastingschulden en een personeelstekort. Daarnaast spelen problemen als opslag van de herbruikbare verpakkingen, de was faciliteiten, de voedselhygiëne en de benodigde retourlogistiek een rol.

Oproep aan Inspectie Leefomgeving en Transport: treedt adviserend op en deel geen boetes uit

McDonald’s laat tijdens een rondleiding zien hoe zij de herbruikbare beker heeft geïntroduceerd. De herbruikbare beker is gemaakt van zwaarder kunststof. Zij zien dat op dit moment slechts 7% van de consumenten bij take-away voor een herbruikbare beker kiest en dat maar 20% van deze herbruikbare bekers terugkomt. Als er niet meer herbruikbare bekers terugkomen, streeft de wetgeving zijn doel voorbij. Daarom pleit McDonald’s voor een heroverweging van de definitie van hoogwaardige recycling, waarbij recycling van papier – en kartonnen en PP verpakkingen – moet leiden tot een nieuw product waarin de karakteristieken van het materiaal behouden blijven. Dat kan hetzelfde product zijn, of een ander product.

Gezien de ingewikkeldheid van de wetgeving roept KHN de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op om de komende maanden adviserend te handhaven en geen boetes uit te delen.

Erik Haverkort: “Ik zie de enorme complexiteit die deze wetgeving met zich mee brengt. Dit is een enorme operatie in de uitvoering. Het is belangrijk dat de herbruikbare beker vaak terug komt en zoveel mogelijk keren hergebruikt kan worden. Als dit niet het geval is, gaat deze wetgeving de plastic afvalberg niet terugdringen. Wat betreft de handhaving, zet ik mij in dat dit door de ILT op de juiste manier gebeurt.”

Packaging & Packaging Waste Directive pas op de plaats maken, herbruikbaar niet dé norm

Het tweede deel van het gesprek ging over de Packaging & Packaging Waste Directive die in Europa op stapel staat. Deze wetgeving in ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de horeca. Zo mogen er geen eenmalige verpakkingen meer worden gebruikt bij ‘consumptie ter plaatse’. Dit geldt ook voor portieverpakkingen. Daarnaast komen er doelstellingen voor hergebruik en komt er een verbod op kleine cosmetische verpakkingen specifiek voor hotels.

KHN is van mening en lobbyt hier dan ook voor dat MKB’ers worden uitgezonderd van de wetgeving, omdat zij niet de ruimte hebben om herbruikbare verpakkingen op te slaan of te wassen. Daarnaast moet er gekeken worden naar de beste Co2 footprint. Als eenmalige verpakkingen door goede recyclingtechnieken zorgen voor een betere footprint, moet deze optie blijven bestaan. Ons voorstel is dat men een pas op de plaats maakt en er goed gekeken wordt naar alle onderzoeken die er zijn, voordat herbruikbare verpakkingen als norm in Europa wordt neergezet.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens