Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat ze vanaf 1 januari 2023 een verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken wil invoeren. Na een debat over het Belastingplan 2023 in de Tweede Kamer, is besloten dit voorstel met een jaar uit te stellen. Dit betekent dat de verhoging pas per januari 2024 wordt doorgevoerd.

Plannen kabinet om belasting op frisdrank te verhogen

Het kabinet wilde vanaf 1 januari de verbruiksbelasting invoeren op alcoholvrije dranken die suiker bevatten, om een gezonde keuze van consumenten te stimuleren. De gedachte was dat als dranken met suiker duurder worden, consumenten sneller voor een gezonder en goedkoper alternatief kiezen. Daarnaast zou de maatregel 300 miljoen aan belastinggeld opleveren.

Bezwaren

De belasting moest gelden voor limonade (inclusief siroop), vruchtensappen, groentesappen, mineraalwater, alcoholvrij bier, alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol en andere dranken met maximaal 1,2% alcohol. Het plan leverde bezwaren op van onder andere de bierbrouwers en van de frisdrankenindustrie.

Zij stelden dat het plan om de belasting op frisdranken, sappen en water te verhogen van 8 cent naar ruim 20 cent per liter en in 2024 nog verder, niets met gezondheid te maken heeft. Het idee was namelijk om de belasting op frisdranken met suiker evenveel te verhogen als op frisdranken met weinig tot geen suiker, zoals light frisdranken en zelfs water. De brouwers geven ook aan tegen de verhoging te zijn omdat alcoholvrij bier hier ook onder valt. Alcoholvrij bier moet juist uitgezonderd worden omdat het preventief kan werken bij het terugdringen van problematisch alcoholgebruik.

Ook wij waren geen voorstander van een verhoging, omdat prijzen steeds verder stijgen en horecaondernemers dit nauwelijks tot niet kunnen doorrekenen aan de gast. Het kabinet heeft alle kritiek op het plan ter harte genomen door ervoor te kiezen de verhoging met een jaar uit te stellen, zodat water en de laag calorische frisdranken uitgezonderd kunnen worden van de verhoging.

Uitstel goed gebruiken

Zowel Nederlandse Brouwers als de branchevereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) geven aan dat het jaar uitstel gebruikt moet worden voor het invoeren van een frisdrankenbelasting met gedifferentieerde tarieven. Dit wordt bijvoorbeeld al succesvol toegepast in het Verenigd Koninkrijk. Hoe meer suiker in het product, hoe hoger de belasting. Een dergelijke ‘slimme’ belasting draagt wél bij aan de gezondheidsdoelen die het kabinet voor ogen heeft.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens