Tips en adviezen om medewerkers te werven en behouden

21-08-2018

UWV geeft aan dat ruim vier op de tien bedrijven verwachten dat het de komende tijd (nog) moeilijker wordt om vacatures te vervullen en geeft daaromt goede adviezen en tips over het werven en behoud van medewerkers.

Maandag 21 augustus 2018 verschenen nieuwe cijfers van het UWV over de arbeidsmarkt, met daarbij goede adviezen en tips over het werven en behoud van medewerkers. Uit het UWV-rapport blijkt dat er in veel branches moeilijk vervulbare vacatures zijn. In de horeca zijn dat vooral koks en medewerkers fastservice. Als branche zitten we in de ‘middengroep’: we zijn geen uitschieter als het gaat om het aantal moeilijk vervulbare vacatures, maar hebben er duidelijk wel mee te maken.

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “De horeca is de afgelopen jaren van 350.000 naar ruim 430.000 horecabanen gegroeid. Ondanks dat zien we dat het de meeste horecaondernemers toch lukt om nieuwe medewerkers aan te trekken en aan zich te binden. Dat kost zeker de nodige inspanning, maar de meesten lukt het toch! Dat blijkt ook uit de cijfers van UWV: bijna twee derde van de moeilijk vervulbare vacatures is (alsnog) vervuld."

Moeilijk vervulbare vacatures meestal toch vervuld

UWV geeft aan dat ruim vier op de tien bedrijven verwachten dat het de komende tijd (nog) moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Horecabedrijven die meer wervingsproblemen verwachten, maken zich vooral zorgen over de hogere loonkosten. Daar staat tegenover dat de wervingsproblemen leiden tot hogere werkdruk bij de huidige medewerkers. Iets wat we juist zouden willen voorkomen.
Robèr Willemsen: “We zetten de komende tijd als horeca vooral in op goed werkgeverschap. We zijn dan ook blij met de tips van het UWV op dit gebied en delen die hierbij graag met u.”

Tips en oplossingen uit de praktijk

Bekijk hier de oplossingen uit de praktijk en de tips over werving en behoud van medewerkers.

Meer informatie

 

Terug