Per 1 april is de staatssteun voor ondernemers die door de coronamaatregelen geraakt zijn, gestopt. Maar veel ondernemers zijn nog lang niet bijgekomen van de klap. Vaak hebben ze hun pensioenpotje opgegeten en een fikse schuld – onder andere bij de Belastingdienst – opgebouwd. Tegelijkertijd zijn de energiekosten en de inflatie torenhoog. Met als gevolg dat het aantal faillissementen oploopt. 15% van de horecaondernemers heeft serieuze en acute problemen.

De opeenstapeling van problemen die volgen door het wegvallen van de staatssteun en de verplichting om ontvangen steun vanaf oktober dit jaar terug te betalen, zorgen voor een inhaaleffect van het aantal faillissementen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Afgelopen jaar was het aantal faillissementen juist relatief laag. Dat kwam vooral door de coronasteunmaatregelen van de overheid.

Schuldenberg

Veel ondernemers hebben ondanks de steunmaatregelen hun volledige (pensioen)spaargeld opgegeten, teerden in op het eigen vermogen en kijken tegen een forse schuldenberg aan. Een van de steunmaatregelen was dat bedrijven uitstel van belastingbetaling kregen. Die belasting moeten ze in vijf jaar terugbetalen en daardoor blijft er niets over om te investeren. Ook het inkomend toerisme uit andere continenten en het zakelijk verkeer is nog lang niet op het oude peil. 15% van de horecaondernemers heeft door de coronacrisis serieuze geldproblemen en staat op omvallen.

KHN: Zorg voor een herstelpakket

KHN vindt dat het kabinet oog moet hebben voor de problemen waar ondernemers nu mee kampen. Een goed herstelpakket, met een schuldsanerings- en stoppersregeling en een herstel- en innovatiefonds is volgens ons dan ook hard nodig. In maart 2022 presenteerden we aan het kabinet het Horeca Herstelplan, met concrete voorstellen voor een duurzaam herstel van onze horecasector.

Heb jij financiële problemen?

Heb jij financiële problemen en twijfel je of je met je bedrijf kunt doorgaan of moet stoppen? We helpen je graag! Er zijn verschillende initiatieven om ondernemers te helpen. Zo bieden veel gemeenten verschillende subsidies of hulptrajecten aan. Jouw KHN regiomanager kan je hierover bijpraten.

We helpen je graag!

Het beëindigen van jouw horecabedrijf is een van de moeilijkste zakelijke beslissingen die je in je leven zal nemen. Helaas kan een bedrijfsbeëindiging in de praktijk tot veel complicaties en teleurstellingen leiden. Om die zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken is het raadzaam je goed te laten adviseren. Bel voor persoonlijk advies met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 11.

    Meer info

    Direct advies nodig?

    We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

    Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

    Contactgegevens