Hier vind je de belangrijkste bevindingen (zie bijlage) uit Het Grote Uitgaansonderzoek 2023, uitgevoerd door het Trimbos-instituut. Dit onderzoek biedt inzicht in het uitgaansgedrag, middelengebruik en ervaren veiligheid onder jongeren en jongvolwassenen die clubs, festivals en andere uitgaansgelegenheden bezoeken.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste uitgaanders zich relatief veilig voelen in verschillende uitgaansgelegenheden. Huisfeesten en feesten bij vrienden worden als het meest veilig ervaren (96,7%), gevolgd door poppodia (89,7%) en club- of verenigingsgebouwen (88,6%) . Echter, grensoverschrijdend gedrag blijft een probleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 84,5% van de heterovrouwen en 84,8% van de LHBTIQ+ vrouwen rapporteerden ongewenste aanrakingen in het afgelopen jaar.
Alcohol en tabak blijven de meest gebruikte middelen onder uitgaanders, met 98,2% van de respondenten die in het afgelopen jaar alcohol hebben geconsumeerd en 58,9% die tabak hebben gerookt. Drugsgebruik is ook wijdverspreid, met ecstasy als de meest populaire drug (53,8%), gevolgd door cannabis (46,9%) en 3-MMC (33,7%) . Het onderzoek toont aan dat uitgaanders aanzienlijk meer middelen gebruiken dan hun leeftijdsgenoten in de algemene bevolking.
Sinds de coronapandemie lijken jongeren minder vaak uit te gaan. Het percentage wekelijkse kroegbezoekers daalde van 48,3% in 2020 naar 25,3% in 2023. Bij clubs ging het om een daling van 24,3% in 2020 naar 13,1% in 2023. Omdat het percentage uitgaanders dat wekelijks naar een huisfeest ging ook daalde van 23,3% in 2020 naar 10,9% in 2023 lijkt het frequent uitgaan zich niet verplaatst te hebben naar de huissettingen die tijdens de coronapandemie populair waren. In sommige andere onderzoeken worden deze afnames toegeschreven aan de toegenomen prijzen in het nachtleven en de concurrentie evenementen en festivals.
Een recente bijeenkomst van horecaondernemers die in de klankbordgroep Nightlife zitten vanuit het hele land en zowel clubs, dancings als overige concepten in het nachtleven vertegenwoordigen herkennen de signalen en zien een zorgwekkende afname van het uitgaanspubliek.
Daarnaast is het opvallend dat het gebruik van sommige middelen, zoals 3-MMC en vapen, is toegenomen. Ook is het een trend dat het zelf-therapeutisch gebruik van partydrugs zoals ecstasy en paddo's, waarbij respondenten deze middelen in kleine doses gebruiken om hun welzijn te verbeteren.
Een zorgwekkend aantal uitgaanders geeft aan onder invloed van alcohol of drugs deel te nemen aan het verkeer. Ongeveer 12,3% heeft het afgelopen jaar een auto of motor bestuurd na het drinken van meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol, en 5,4% heeft dit gedaan onder invloed van drugs.
Hoewel de meeste uitgaanders geen acute negatieve effecten van hun middelengebruik ervaren, loopt een minderheid aanzienlijke gezondheidsrisico's. Er is een dringende behoefte aan voortdurende preventie-inspanningen om het middelengebruik te verminderen en de veiligheid in het uitgaansleven te verbeteren.
Lees hier het rapport het grote uitgaansonderzoek 2023.