Op woensdag 18 maart heeft de Tweede Kamer uitgebreid met het kabinet gepraat over de coronacrisis. De discussies gingen met name over groepsimmuniteit en een ‘lock down’. Voor ondernemers is met name het door het kabinet voorgestelde noodpakket van belang. We zetten de belangrijkste punten voor jou als horecaondernemer op een rij...

Tijdens het debat bleek er hele brede steun te zijn voor het economische noodpakket dat het kabinet op 17 maart heeft gepresenteerd.

Noodpakket breed gedragen. KHN doet voorstel voor verbetering

Ministers Wiebes, Koolmees en Hoekstra gaven aan dat er ongetwijfeld ook nog wel wijzigingen in het noodpakket zullen worden doorgevoerd. KHN is niet ontevreden met het pakket maar heeft op een aantal onderdelen wel een aantal voorstellen om het noodpakket nog beter en effectiever te maken.

Vakantiegeld en vergoeden werkgeverslasten

KHN vraagt in ieder geval om verbeteringen op het pakket steunmaatregelen, zoals rond vakantiegeld in mei, het vergoeden of kwijtschelden van werkgeverslasten en het opschorten van oproepbepalingen van de Wet arbeidsmarkt in balans.

Doorpakken

Het kabinet kan nu verder met de uitwerking van het noodpakket. Snelheid en doorpakken is volgens KHN cruciaal. Het is belangrijk dat zo snel mogelijk de concrete regelingen en de voorwaarden van die regelingen bekend worden gemaakt. Daar zijn waarschijnlijk nog wel een paar weken mee gemoeid bleek tijdens het debat. Zodra daar meer over bekend is zullen we jou daar uiteraard zo snel mogelijk over informeren.

Huisbazen en hypotheken. Aangenomen motie om bureaucratie te beperken

Twee voor de horeca relevante punten uit de reacties van het kabinet:

  • Minister Wiebes heeft letterlijk gezegd het normaal te vinden dat tijdens een abnormale periode als de huidige coronacrisis er een goed gesprek plaatsvindt tussen ondernemers in nood en hun huisbazen en andere vaste leveranciers. Ook daar zou uitstel van betaling of gedeeltelijke kwijtschelding dus een gespreksonderwerp moeten zijn.
  • Minister Hoekstra heeft gezegd op 19 maart een gesprek te hebben met banken over de hypotheekverplichtingen van onder andere zakelijke klanten.

Uitstel belastingen

Er is een motie van kamerleden Van Haga en Baudet aangenomen die het kabinet oproept op de bureaucratie rond uitstel van belastingen zo veel mogelijk te beperken, om ondernemers zo sneller financieel te ondersteunen.

KHN blijft voor jou knokken om ervoor te zorgen dat jij zo snel mogelijk kunt beschikken over liquiditeit om deze crisis te overleven! Houd onze site in de gaten voor meer informatie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens