Wij krijgen via meerdere kanalen signalen dat op dit moment het deurbeleid bij uitgaansgelegenheden niet optimaal is.

Uiteraard is het een uitdaging om weer geconfronteerd te worden met grote groepen uitgaanspubliek, een diverser en vaak jonger uitgaanspubliek met andere normen en waarden, lange wachtrijen, nieuwe werknemers en ook nieuwe portiers, krapte op de arbeidsmarkt, enz.

Waarvoor moet je aandacht hebben?

  1. Portiers die niet gecertificeerd zijn.
  2. Porties die grensoverschrijdend of zelfs strafbaar gedrag vertonen.
  3. Een duidelijk, niet discriminerend deurbeleid.
  4. Het weren van gasten onder behoorlijke invloed van alcohol en/of drugs of gasten die grensoverschrijdend gedrag vertonen.
  5. Leeftijdsgrens.

Hoe voorkom je problemen?

  1. Check of je deurbeleid aangescherpt moet worden, voer hier ook zelf controles op uit als je met een extern beveiligingsbedrijf werkt en of het wordt uitgevoerd, zoals jouw onderneming dat wil uitdragen. De eigenaar blijft altijd zelf verantwoordelijk, niet het externe beveiligingsbedrijf.
  2. Check camera's, vraag of alle incidenten worden gerapporteerd of een eind verantwoordelijk in de organisatie ter stond wordt geïnformeerd bij incidenten. Laat een eind verantwoordelijke regelmatig bij de deur gaan staan om zelf waarnemingen te doen en zo mogelijk te sturen.
  3. Check bij je wijkagent hoe zij het een en ander ervaren, wat zij terugzien in mogelijke rapportages van je bedrijf. Zoek ook proactief zelf contact met je wijkagent bij incidenten, twijfels, enz. Ze zijn er niet om je te controleren of sanctioneren, maar kunnen ook behulpzaam zijn bij het voorkomen van problemen.
  4. Maak goede en mogelijk nieuwe afspraken met je beveiligingsbedrijf over grensoverschrijdend gedrag van portiers of zelfs strafbare feiten. Check je contracten of ze nog actueel zijn of aangepast moeten worden.
  5. Vraag je beveiligingsbedrijf om van de werknemers die bij je tewerk worden gesteld een bewijs te sturen van het feit dat ze gecertificeerd zijn.

Onderstaand een kader met alle eisen rondom inzet van gecertificeerde portiers.

Aan welke eisen moet een portier voldoen?

De Wet op de Particuliere Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus stelt de volgende eisen aan horecaportiers:

  • Horecaportiers moeten gescreend worden door de politie
  • Jouw portiers mogen de laatste 4 jaar niet zijn veroordeeld voor een misdrijf waarbij een geldboete werd opgelegd en mogen de laatste 8 jaar niet zijn veroordeeld voor een misdrijf waarbij gevangenisstraf werd opgelegd. Voor de exacte criteria kun je terecht bij de Regiopolitie.
  • Toestemming kan door de politie geweigerd worden als op basis van feiten kan worden aangenomen dat de portier 'onvoldoende betrouwbaar' is om voor een beveiligingsorganisatie te werken. Sinds 1 mei 2014 kan toestemming geweigerd worden wanneer er concrete aanwijzingen zijn dat iemand 'verkeert in (zware) criminele kringen'.
  • De portiers moeten bovendien een legitimatiebewijs dragen.
  • Portiers dienen te beschikken over het diploma Horecaportier of het diploma Algemeen Beveiligingsmedewerker.
  • Hun werkgever moet een vergunning hebben van het ministerie van Justitie.

Voldoen aan de wetgeving

Er zijn drie manieren om als horecaondernemer aan de wet te voldoen:

  1. Zelf een vergunning aanvragen
    Je kunt zelf een beperkte vergunning aanvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie voor het oprichten van een bedrijfsbeveiligingsdienst. Je moet hiervoor onder meer aangeven hoe je de beveiligingsorganisatie opzet en inricht en hoe je het personeel instrueert. Bij deze optie blijven de portiers bij jou in loondienst. Daarnaast ben je dan zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet.
  2. Portiers betrekken van een particulier beveiligingsbedrijf met een vergunning.
  3. Portiers betrekken van een stichting die over de vergunning beschikt.
    Je kunt ook samen met collega-ondernemers een stichting oprichten die de vergunning aanvraagt. Vervolgens betrekt je portiers van die stichting. Deze mogelijkheid biedt aan horecaondernemers de mogelijkheid om op een goedkope manier hun eigen portiers uit de stichting te kunnen betrekken.

Portiersopleiding

Bij diverse instanties in Nederland kun je een opleiding tot horecaportier volgen. Het diploma Horecaportier is vereist om horecaportiersdiensten te mogen uitoefenen. Het officiële examen wordt afgenomen door het SVH en bestaat uit een schriftelijk theorie-examen met meerkeuzevragen en een mondeling praktijkexamen. Overigens is de opleiding niet verplicht, alleen het diploma!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens