Wil jij een bijdrage leveren aan een groenerewereld en je inzet zichtbaar maken voor anderen? Kies dan, net als veel andere organisaties, voor een duurzaamheidslabel. Met een erkend keurmerk zoals Greenkey of Blauwe vlag zorg je voor herkenbaarheid en straal je betrouwbaarheid uit richting gasten.

Greenkey voor de toeristische en recreatieve branche

Green Key is, met ongeveer 700 gecertificeerde bedrijven, het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Greenkey is er voor restaurants, hotels, bungalowparken, dagrecreaties, campings, kleine accommodaties en beurs- congres- en vergaderlocaties.

De duurzaamheidsthema’s waar Green Key naar kijkt, zijn maatschappelijke betrokkenheid, energie, water, afval, reiniging en eten & drinken. Greenkey bestaat er in drie varianten: brons, zilver en goud.

Wat zijn de voordelen van GreenKey voor jou als ondernemer?

 • Je draagt actief bij aan een leefbare en gezonde wereld
 • Je hebt een leidraad om duurzaamheidsbeleid vorm te geven en uit te voeren
 • Je krijgt ondersteuning bij het maken van besparingen op o.a. energie-, water- en afvalkosten
 • Je bindt meer medewerkers: veel (jonge) mensen werken graag voor een duurzaam bedrijf
 • Je speelt in op de groeiende consumentenvraag naar duurzame bedrijven

Hoe voldoe ik aan dit duurzaamheidskeurmerk?

Wil jij een Green Key keurmerk behalen voor jouw bedrijf, dan kun je daar zelfstandig mee aan de slag gaan. Voor verschillende bedrijfssectoren bestaan er verschillende handleidingen. Lees meer informatie. Meer informatie over Green Key is te vinden op: de Green Key website.

Blauwe Vlag voor jachthavens én stranden

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking & educatie, en afvalpreventie en -sortering. De Blauwe Vlag wordt uitgereikt aan meer dan 4.500 stranden en jachthavens in ruim 50 landen wereldwijd.

Wat zijn de voordelen van de Blauwe Vlag?

 • Je draagt actief bij aan een leefbare en gezonde wereld
 • Je hebt een leidraad om verduurzaming, kwaliteit en veiligheid vorm te geven en uit te voeren
 • Je draagt bij aan blijvende betrokkenheid van overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu
 • Je hebt een hulpmiddel om medewerkers te betrekken bij het duurzaamheid- en veiligheidsbeleid
 • Je bindt meer medewerkers: veel (jonge) mensen werken graag voor een duurzame werkgever
 • Voor toeristen is de Blauwe Vlag internationaal hét herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens

Nederland telde 189 Blauwe Vlaggen in 2022: 130 jachthavens, 52 stranden, 7 recreatiestranden.

Hoe krijg ik zelf een Blauwe Vlag?

Om de onderscheiding Blauwe Vlag te kunnen krijgen, moet je voldoen aan een aantal criteria. Er zijn criteria voor jachthavens en stranden. Bekijk meer informatie over de criteria.

Wil je in aanmerking komen voor de Blauwe Vlag? Neemt dan contact op via het aanmeldformulier. De nationale coördinator Blauwe Vlag Nederland neemt dan contact met je op voor het maken van een afspraak. Meer informatie is te vinden op: de Blauwe Vlag website.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens