Dutch Cuisine en KHN stellen in 2019 voor elk seizoen een nieuw impact menu beschikbaar aan de Nederlandse horeca. Deze menu’s zijn zo samengesteld dat ze klimaat-vriendelijk zijn en met minder impact op het milieu kunnen worden geserveerd. Met deze menu’s willen Dutch Cuisine en KHN horecaondernemers en hun koks inspireren, zodat we gezamenlijk werken aan een duurzamere horeca. De zomer is begonnen dus het is tijd voor het Zomer Impact menu.

Op 21 juni is het derde impact menu, het Zomer Impact menu gelanceerd. Een menu voor op de barbecue dat is samengesteld door de Dutch Cuisine studenten van ROC Friese Poort onder leiding van Dutch Cuisine ambassadeur Gerard Voskuilen! Dit menu is klimaatvriendelijk en erop gericht om meer groente te serveren. Daarom is vlees en vis bij het voorgerecht weggelaten en krijgt groente een hoofdrol.

Pulled oesterzwam

Als hoofdgerecht worden pulled oesterzwam en een ganzenburger geserveerd in plaats van pulled pork en een hamburger van rundvlees. Door oesterzwammen te gebruiken in plaats van pulled pork wordt hier de grote winst behaald. Oesterzwammen hebben een vlezige textuur waardoor ze goed te gebruiken zijn in dit soort gerechten. Helemaal mooi is natuurlijk als oesterzwammen worden gebruikt die op reststromen worden gekweekt.

Ganzenvlees minder belastend

Het verschil in impact tussen ganzenvlees en rundvlees is ook enorm groot. Dit komt met name door het voer dat de ganzen eten. Ganzen hebben minder voer nodig om dezelfde kilo vlees te kunnen leveren als runderen. Bovendien stoten runderen in hun spijsvertering methaan uit. Een broeikasgas wat 25 keer zo veel impact op het klimaat heeft als CO2.

Ook in het dessert wordt een grote impact gerealiseerd door het weglaten van de chocolade. Cacao wordt ver weg verbouwd en kent een erg intensief teeltproces.

Kortom, een zomers menu dat goed is voor mens, dier en milieu via eerlijke en veelzijdige gerechten op het bord. De besparing op de CO2 uitstoot van het impact menu ten opzichte van het reguliere menu is 69,2 procent. Dit staat gelijk aan een jaarverbruik stroom van ruim twee huishoudens bij het nuttigen van 1000 menu’s!

Meer groenten op de kaart

Dutch Cuisine en KHN organiseren verschillende inspiratiesessies door het jaar heen met groenten in de hoofdrol. Begin juni hebben we de inspiratiesessie ‘Circulair koken’ door Peter Scholte van de Green House georganiseerd. De eerstvolgende sessie op 9 september 2019 staat in het teken van vegan cooking met The Vegetable Chef Joris Schildknecht.