Op 15 mei heeft de gemeente Amsterdam in de Voorjaarsnota haar plannen voor de toeristenbelasting bekend gemaakt. Naast de 7 procent van de kamerprijs per nacht die toeristen sinds begin dit jaar moeten betalen, wil het college nu ook een vast bedrag van drie euro per nacht invoeren. KHN vindt deze verhoging van de toeristenbelasting te gek voor woorden en wil samen met alle Amsterdamse hoteliers actie ondernemen.

Budgettoeristen worden door de plannen extra zwaar getroffen. Het college veronderstelt dat dit een overlast gevende doelgroep is en wil ontmoedigen dat deze toeristen naar Amsterdam komen.

Diversiteit belangrijk

KHN Amsterdam heeft gesprekken gevoerd met de gemeente maar er is op geen enkele manier tegemoet gekomen aan onze wensen. Het is belangrijk dat er in Amsterdam diversiteit is en blijft: arm en rijk, toeristen en bewoners. Juist de zogenaamde budgetaccommodaties ontvangen kwaliteitstoeristen zoals families, sporters, ouderen, studenten, scholieren, muziek- en theatergezelschappen en backpackers. Alleen kinderen tot 16 jaar worden vrijgesteld van toeristenbelasting.

Dagtoerist wordt vrijgesteld

Het principe dat de vervuiler betaalt wordt nauwelijks rekening mee gehouden. De dagtoerist wordt nog steeds grotendeels vrijgesteld van betaling. Een gemiste kans, door iedereen mee te laten betalen, is Amsterdam meer toekomstbestendig. Nu wordt er alleen vermakelijkhedenretributie (VMR) geheven op bedrijfsmatig amusement in een vaartuig of autobus. Deze tarieven worden verhoogd van € 0,66 naar € 1,50 per bezoeker. Daarnaast wordt voorgesteld de VMR in te voeren voor stadsrondleidingen, deelnemers aan betaalde festivals en evenementen in de openbare ruimte.

‘Gemeente belazert de horeca’

De bestemming van de 105 miljoen euro die het college met de maatregel wil ophalen, steekt ons. Slechts 24 procent gaat naar toerismemaatregelen zoals handhaving, de rest verdwijnt in de algemene pot. Daarmee belazert de gemeente niet alleen de toeristische branche, maar ook de bewoners die is toegezegd dat er maatregelen komen om de leefbaarheid te vergroten.

Reactie in het Parool

In het Parool van 15 mei heeft Pim Evers een eerste reactie gegeven op de plannen van de gemeente: Toerismebranche: “Amsterdam misbruikt machtspositie”.

KHN vecht voor procentuele heffing

KHN zet alles in om de gemeenteraad te overtuigen vast te houden aan een procentuele heffing en de VMR breder in te zetten. De komende tijd benaderen we de politici op verschillende manieren en gaan met ze in debat. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota kan ingesproken worden. Dat zal KHN namens de branche doen, maar het is ook belangrijk dat hoteliers van deze inspraak gebruik maken. We informeren later over de mogelijkheden en hoe dit werkt.

Meer informatie

De Voorjaarsnota van de Gemeente Amsterdam.