Vanaf januari 2023 kunnen horecaondernemers op Curaçao profiteren van de voordelen van het lidmaatschap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarom organiseerde het bestuur op woensdag 7 december een kennismakingsbijeenkomst, waarbij horecaondernemers en stakeholders kennis konden maken met de nieuwe KHN-afdeling Curaçao.

Kennismakingsbijeenkomst
Op het eiland gaat KHN zich inzetten voor een optimaal ondernemingsklimaat voor de horeca en het professionaliseren van de sector. Tijdens de kennismakingsbijeenkomst gaf KHN-directeur Dirk Beljaarts samen met Regiomanager Simone van Laar een presentatie over de nieuwe afdeling en de voordelen van het KHN-lidmaatschap voor horecaondernemers op Curaçao. Het lokale bestuur presenteerde het beleidsplan voor de komende twee jaar, waarover ze vervolgens in gesprek gingen met de aanwezige horecaondernemers. Horecaondernemers en eindverantwoordelijkheden van horecabedrijven kunnen contact met ons opnemen voor een KHN-lidmaatschap. De leden van de Curaçao Restaurant Association (CRA) zullen in de aankomende periode benaderd worden om het lidmaatschap om te zetten naar een KHN-lidmaatschap. Verder was er volop de gelegenheid om te netwerken.

Eerste schildje overhandigd
Op woensdagavond hebben Dirk Beljaarts en Tarzeno Cirkens (voorzitter van het lokale bestuur) het eerste schildje overhandigd aan Marieke van Hermond. Zij runt samen met haar man Gert-Jan restaurant Nultwintig, een prachtig fine dining restaurant aan het strand. Marieke is enorm blij met de oprichting van KHN Curaçao en hoopt dat het horecalandschap naar een hoger niveau gebracht wordt. Het lidmaatschap werd beklonken met een toast.

De eerste afspraken
Op donderdag 8 december spraken Dirk en Simone met afgevaardigden van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur. Daar is uitleg gegeven over het feit dat CRA per 1 januari overgaat in KHN Curaçao en dat wij graag de samenwerking opzoeken met het ministerie. Mevrouw M. Seferina (Directeur technische zaken GMN) en de heer S. Melfor (secretaris generaal GMN) gaven aan dat ze dit voorstel graag met beide handen aangrijpen omdat zij gaan werken naar een systeem met basisprincipes inzake HACCP. Hierover blijven ze graag in contact met KHN. Het bestuur heeft ook uitgesproken dat zij ervoor willen zorgen dat de leden van KHN Curaçao zich gaan houden aan deze basisprincipes. Een vervolgafspraak met bestuur en het ministerie volgt daarom snel.

Afspraak met Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO)
De afgelopen week spraken Dirk, Simone en het bestuur ook met Zulaika Mook en Luelo Girogorie (directors van MEO). Tijdens dit gesprek werd volop ingegaan op wat KHN kan betekenen voor de horeca en MEO. Maar ook is de vraag gesteld wat zij vanuit het ministerie voor de horeca kunnen betekenen. Afgesproken is dat er maandelijks overleg zal plaatsvinden met minister Cijntje om de stand van zaken in de horeca te bespreken en de aanpassing inzake het nieuw vergunningstelsel door te nemen. Ook hebben we ingezet op het verkrijgen van funding voor wat betreft de contributie. Hier volgt binnenkort een terugkoppeling van.

Afspraak met Curacao Tourist Board
Ook vond er een gesprek plaats met Dirk, Simone, het lokale bestuur en Muryad de Bruin van Curacao Tourist Board over onder andere de omscholing, het bijscholingstraject en een campagne om het imago van de branche te verbeteren. Dirk heeft ook de handreiking gegeven om gebruik te maken van onze campagne 'Kom werken in de horeca’. Daarnaast zijn er mogelijkheden besproken om het service level naar hoger niveau brengen, zodat het voldoet aan Zuid-Amerikaanse, Amerikaanse en Europese standaarden. Een goed gesprek dat in januari een vervolg krijgt.

Andere afspraken
Tijdens de kick-off week hebben Danny van Meel (bestuurder en eigenaar van Plein Cafe Wilhelmina), Ulrich de Windt (lokale regiomanager KHN) en Simone ook een gesprek gehad met Stijn Beekers en Mevrouw Lo A Tjong (Marris Stella VSBO) over een samenwerking om het imago van de horeca te verbeteren. Na een rondleiding door de school werden zij getrakteerd op een heerlijke lunch, geserveerd en bereidt door de leerlingen van de school. Ook hier zal navolging op komen.

Ook is er gesproken met Nilda Pinto, mevrouw Bernice Ogenia, mevrouw Mia Pahlplatz, mevrouw Zelia Rodrigues en mevrouw Micheline Marti-Nicolaas en ROC Mondriaan en mevrouw Guendeline Stinkens over een samenwerking met KHN en de scholen onderling.

Nieuwe leden
Ondertussen hebben meerdere ondernemers zich aangesloten bij KHN Curaçao. Dirk en Simone zijn met open armen ontvangen door Jan Willem (gastheer) en Andreas (Chef-kok) van Brass Boer, het recent geopende – en tevens prachtige - restaurant van Thérèse en Jonnie Boer. Na een aantal heerlijke gerechten geproefd te hebben, mochten Dirk en Simone ook hier het KHN schildje overhandigen.

En inmiddels sluiten ook de eerste hotels zich aan bij KHN Curaçao. Irene Ponta Da Costa heeft het schildje overhandigd gekregen van Ulrich de Windt, Zij is werkzaam bij het Trupical Inn hotel en Casino. Ook Mike Bosman (General Manager van Corendon, Curio By Hilton) kreeg het schildje overhandigd van Dirk. Mike is geen onbekende bij KHN. Hij is jarenlang actief geweest voor KHN in Nederland zowel op landelijk als lokaal niveau.

Laatste voorbereidingen
Het bestuur heeft samen met Ulrich en Simone de afgelopen weken ook volop vergaderd om de afdeling te formaliseren, zodat iedereen er klaar voor is als de afdeling per 1 januari 2023 officieel wordt. Kortom, er worden veel belangrijke stappen gezet bij de verdere professionalisering van het horecalandschap op Curaçao. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens