Het nieuwe kabinet heeft een groot gat te dichten in de voorjaarsnota en kijkt hierbij onder andere naar het extra belasten van ondernemers. Een voor de horeca heel slecht plan, aangezien ondernemers in onze branche nog volop aan het herstellen zijn van de schade ten gevolge van de coronacrisis. Horecaondernemers hebben iedere cent aan omzet die ze in 2022 maakten keihard nodig. Om de belastingschuld en andere schulden af te lossen, en om weer vet op de botten te krijgen om te investeren. Lastenverzwaring, bijvoorbeeld middels de venootschapsbeslasting, werkt averechts; er moeten juist oplossingen komen voor de enorme schuldenberg. We roepen het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona getroffen sectoren, zoals de horeca, te ontzien.

Financiële uitdagingen kabinet

Het kabinet heeft grote financiële uitdagingen en wil hierbij de gewone burger zoveel mogelijk ontzien vanwege de hoge inflatie. Daarom kijken ze nadrukkelijk naar het extra belasten van ondernemers. Bijvoorbeeld via de winstbelasting voor met name mkb-ondernemers of via box 2, waar ondernemers met een bv belasting betalen over hun aanmerkelijk belang.

Veel horecaondernemers nog steeds in zwaar weer

Ondanks dat gasten na corona weer terugkeren naar de horeca, houden de forse coronaschulden, ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het personeelsgebrek en de fors stijgende inkoopprijzen het herstel tegen. De meeste horecaondernemers kampen met grote financiële problemen en vechten voor hun voortbestaan. Er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. De hoge inflatie, personeelstekorten en stijgende energieprijzen, dwingen ondernemers juist tot innovatie en reorganisatie. En daarvoor is het belangrijk dat ze kunnen investeren; iets wat door een lastenverzwaringen onmogelijk wordt gemaakt.

Ontzie door corona getroffen sectoren

KHN vroeg al eerder aandacht voor de financiële positie van horecaondernemers en wat er nodig is voor duurzaam herstel. Denk hierbij onder andere aan schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die gedwongen worden te stoppen. De door corona zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, moeten juist financieel gestut worden in plaats van zwaarder belast. Er staan de komende maanden meerdere corona(steun)debatten op de agenda van de Tweede Kamer, waarbij KHN aandacht zal vragen voor deze problematiek.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het kan niet zo zijn dat het begrotingsprobleem van het kabinet opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd die nog volop moeten herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. KHN roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, te ontzien. Er moet juist ruimte komen voor duurzaam economisch herstel middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens