Wie in Nederland de horeca bezoekt, moet een QR-code laten zien waaruit blijkt dat hij een geldige vaccinatie tegen corona heeft of hier recent negatief op is getest. Dat geldt ook voor toeristen. Voor mensen uit de EU is dit goed geregeld maar (nog) niet voor bezoekers uit andere landen. KHN roept de overheid op om ook voor hen snel met een oplossing te komen.

Bij toeristen uit de EU wordt de nationale QR-code omgezet in een Europese QR-code. Voor een aantal landen van buiten de EU – zoals Zwitserland - zijn goede afspraken gemaakt zodat reizigers uit die landen ook zonder veel problemen door Europa kunnen reizen. Maar voor reizigers uit andere landen zoals VS en de UK is er geen pasklare oplossing. Deze zogenaamde ‘derdelanders’ kunnen geen QR-code krijgen omdat de systemen van het land van herkomst en het EU-systeem niet aansluiten. Wettelijk is hierin ook niet voorzien. Gevolg: dagelijks moeten testen om de horeca te kunnen bezoeken. Dat dit een extra drempel opwerpt voor toeristen, moge duidelijk zijn. Iets wat onze sector zich zeker nu niet kan veroorloven.

Blijft het CTB? Dan snel korte termijn oplossing noodzakelijk

KHN blijft aandringen op een oplossing bij de ministeries van Economische zaken en VWS. De verwachting is, dat het coronatoegangsbewijs (CTB) voorlopig van kracht blijft. Dat maakt ten minste een tijdelijke oplossing voor deze groep op korte termijn noodzakelijk. Zeker voor hotels en overige horeca in de grote steden (zakelijk en stedentrippers) en (congres)accommodaties met veel zakelijke evenementen is dit van belang. En Nederland kent ook veel Leisure evenementen met een spin off naar de horeca.

Derdelanders van groot economisch belang

  • Ruim een derde van de inkomende toeristen in 2019 was afkomstig uit landen die (nog) niet met Europees coronacertificaat (EUDCC) kunnen reizen.
  • Qua bestedingen gaat het om de helft van alle directe bestedingen van inkomende toeristen in Nederland. Toeristen van buiten de EU hebben vaak een hoger bestedingspatroon dan bijvoorbeeld gasten uit onze buurlanden.
  • Het economisch belang van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is groot; ze zijn het 2e en 4e meest belangrijke herkomstland.
  • In 2019 ging het om een aantal van ca. 6,9 miljoen gasten van wie er 1,6 miljoen in kwartaal 4 naar ons land kwamen en 1,4 miljoen in kwartaal 1.
  • Ruim de helft van de inkomende toeristen van buiten de EU komt met een leisure motief naar ons land; bijna vier op de tien voor zaken.
  • Hotels is met > 95% verreweg de belangrijkste verblijfsvorm voor inkomende toeristen van buiten.

Hoe gaat het nu?

Wie Nederland inreist van buiten Europa, komt meestal binnen via Schiphol. Bij de douane moet de reiziger een verklaring invullen waaruit blijkt dat hij is gevaccineerd. Met deze verklaring wordt toegang verkregen tot Nederland, maar eenmaal binnen, is het geen alternatief voor de QR-code. Nederlanders die in het buitenland zijn gevaccineerd, kunnen op een centraal punt in Nederland hun vaccinatiebewijs laten omzetten maar dit is niet mogelijk voor derdelanders. KHN zet zich ervoor in dat een vergelijkbare procedure ook mogelijk wordt voor de derdelanders.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens