Iedereen vanaf dertien jaar die vanaf 25 september in Nederland een café, restaurant of hotel wil bezoeken, moet een coronapas laten zien. De eis geldt ook voor expats, toeristen, buitenlandse studenten en andere buitenlandse bezoekers. Maar hoe moet je die gasten controleren? KHN geeft antwoord.

Bezoekers uit EU-landen en het Verenigd Koninkrijk die zijn ingeënt kunnen gebruik maken van het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Met een papieren of digitaal DCC uit hun land van herkomst kunnen zij toegelaten worden tot Nederlandse horecagelegenheden. Hiervoor moeten zij een vaccinatie-, herstelbewijs of testbewijs hebben. Horecaondernemers kunnen elke EU DCC scannen met de Nederlandse CoronaCheck Scanner-app.

Maar hoe zit het dan met die andere groep buitenlandse bezoekers?

Bezoekers uit landen waar geen EU DCC wordt gebruikt (zoals de Verenigde Staten), moeten zich vooraf testen via Testen voor Toegang. Zij ontvangen dan een e-mail met daarin een code. Daarmee kunnen zij de testuitslag ophalen en omzetten in een QR-code die aan de deur gescand kan worden. Dat geldt ook voor geldig vaccinatiebewijs.

Langdurig verblijf

Expats, buitenlandse studenten en anderen die langdurig in Nederland wonen die geen QR-code kunnen laten zie, kunnen die alsnog aanvragen. Zij kunnen daarvoor alleen in Utrecht terecht en moeten een identiteitsbewijs, een BSN-nummer en een vaccinatiebewijs uit het land waar de vaccinatie is verkregen meenemen. Kijk hier voor meer info: