Op maandag 12 mei vond het periodieke overleg plaats tussen KHN Assen en de gemeente. Verschillende actuele thema’s zijn besproken, waaronder:
- Jongerensoos: De komst van een jongerensoos in de binnenstad roept vragen op bij ondernemers, met name over mogelijke overlap met bestaande initiatieven en het ontbreken van alcoholverkoop. De burgermeester heeft daarnaast aangegeven dat er géén alcoholvergunning wordt verleend en de soos maximaal 3 dagen per week open zal zijn. Verdere afstemming met horeca en betrokkenen volgt via de kwartiermakers.
- Zero-emissiebeleid: Vanaf 1 september wordt er daadwerkelijk gehandhaafd en kunnen er boetes worden opgelegd. Er is één wijziging in de regelgeving: zogenoemde ‘schone diesels’ die ná 2015 op kenteken zijn gezet, krijgen een jaar langer toegang tot de binnenstad – tot 2029. Ondernemers kunnen bij vragen of knelpunten terecht bij de logistiek makelaar. De gemeente werkt aan meer duidelijkheid in de communicatie, o.a. over bebording en maatwerkmogelijkheden.
- 2026 Ravijnjaar gemeenten en regeldruk: KHN heeft input geleverd op de voorjaarsnota met het verzoek om geen extra lasten op de sector af te wentelen, regeldruk te verminderen en toeristenbelasting niet te verhogen. Suggesties zijn gedeeld om dit lokaal praktisch aan te pakken.
- Terrassenbeleid: De implementatie van het vorig jaar vastgestelde beleid start binnenkort. Irma Talens is aangesteld als projectleider en stelt een werkgroep samen. KHN vraagt om actieve en tijdige communicatie over het proces.
- Veiligheid en handhaving: De voortgang van werkgroepen onder het convenant Veilig Assen is besproken. Er is behoefte aan continuïteit en verbetering van samenwerking.
- TT Festival 2026: Het belang van een eerlijk speelveld en een transparante organisatie is benadrukt. Er is aangegeven dat de voorbereiding en uitvoering van het TT Festival dit jaar voor veel horecaondernemers niet wenselijk is geweest en dat dit proces volgend jaar anders moet verlopen.
- Nieuwe Omgevingswet: De impact op ondernemers is besproken. Er is voorgesteld om de omgevingsdienst uit te nodigen tijdens een ledenbijeenkomst om duidelijkheid te geven over werkwijzen. Daarnaast is benoemd en aangedrongen op het feit dat we als bestuur een rol willen spelen in het voortraject, bijvoorbeeld in gesprekken tussen ondernemers en de gemeente bij eventuele incidenten. Het belang van transparante communicatie is daarbij nogmaals onderstreept.
Vervolgafspraken en actiepunten zijn vastgelegd. Het volgende overleg vindt plaats op maandag 10 november 2025.