Wil je energiebesparende aanpassingen doen in jouw bedrijf, maar heb je daar zelf niet voldoende financiële middelen voor? Er zijn gelukkig veel subsidiemogelijkheden op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. We hebben de belangrijkste subsidiemogelijkheden voor horecaondernemers voor je verzameld.



Onze KHN-expert

KHN-expert Nicolette Barkhoff is beleidsadviseur bij KHN en weet alles over duurzaam ondernemen, groene energie(subsidies) en gezond en verantwoord eten.

Neem allereerst eens een kijkje op de website van het RVO. Hier vind je een subsidie- financieringswijzer voor ondernemers. Deze wijzer helpt je de weg te vinden in het brede aanbod van financiële ondersteuning. Door aan te geven wie je bent en waarnaar je op zoek bent, krijg je een overzicht op maat.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je de terugverdientijd van energiebesparende en verduurzamende maatregelen flink inkorten. Je kunt deze subsidie aanvragen voor een zonneboiler, warmtepomp, aansluiting op een warmtenet, kleine windturbine of zonnepanelen. Let op: vraag de subsidie aan voordat je het apparaat koopt. En gebruik het stappenplan voor het aanvragen van de ISDE zodat je zeker weet of je in aanmerking komt voor de subsidie.

Energie-investeringsaftrek

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je in 2024 40% van je investering in bepaalde energiebesparende maatregelen aftrekken van de fiscale winst. Dit komt boven op de gebruikelijke afschrijving. Het moet gaan om maatregelen die in de actuele Energielijst staan en minimaal 2500 euro kosten. Bekijk in de voorwaarden of je aanmerking komt voor de EIA.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Wil je fiscaal voordelig in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeren? Dan kan met de MIA – en Vamil-regeling, die je kan combineren voor extra voordeel. Met de MIA kan je 45% van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil mag je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Door beide regelingen betaal je minder belasting.

Subsidie Emissieloze bedrijfsauto’en en belastingvoordeel

De aanschafprijs van elektrische bestelwagens is meestal hoger dan van bestelwagens die op diesel of benzine rijden. Met de Subsidie Emissieloze Bedrijfauto’s (SEBA) kun je hiervoor een compensatie krijgen van de maximaal 5000 euro. Meld de aanschafkosten ook voor de Milieu-investeringsaftrek. Daarnaast ben je minder kwijt aan onderhoud en brandstof en betaal je minder belasting. Tot 2025 betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Alles bij elkaar ben je met elektrisch rijden nauwelijks duurder uit.