De NVWA heeft aangekondigd dat ze vanaf januari 2019 de horeca gaan controleren of friet niet teveel acrylamide bevat.

Vorig jaar informeerden we je al dat je vanaf 11 april jl. ervoor moet zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in jouw producten tot een minimum wordt beperkt. Het gaat daarbij om friet, gebakken aardappelproducten, zelf gebakken brood, panini’s, tosti’s, croissants en afgebakken koek. Hoe bruiner het product, hoe meer acrylamide het bevat. Een hoge inname van acrylamide kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vandaar dat de Europese Commissie hiervoor wetgeving heeft opgesteld.

Praktische handleiding acrylamide

KHN heeft eerder dit jaar een praktische handleiding ontwikkeld waarmee je acrylamide zoveel mogelijk terug kunt dringen. Als het goed is, heb je de afgelopen maanden stappen gezet om dat te doen. De wetgeving is nu immers een paar maanden actief. In dat kader heeft de NVWA aangekondigd dat zij vanaf januari 2019 friet op de hoeveelheid acrylamide gaan controleren.

Hoe vindt de controle plaats?

De NVWA neemt een monster van de friet en test deze op de hoeveelheid acrylamide. Zorg ervoor dat je in het proces kan laten zien dat je rekening houdt met acrylamide. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de kleurenkaart voor friet die opgenomen is in de handleiding.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens