Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener niet stiekem een biertje probeert te bestellen. Wat kun je doen als je de identiteit en dus ook de leeftijd niet kunt vaststellen van geschminkte of gemaskerde gasten tijdens carnaval?

Volgens de wet ben je verplicht om de leeftijd van jouw (jonge) gasten te controleren. Je blijft dus verantwoordelijk. Maar nu de praktijk: de handhaving is haast niet te doen, omdat bij geschminkte gasten moeilijk is vast te stellen of hij of zij 18 jaar of ouder is. Een oplossing om een eventuele (onbewuste) overtreding en een boete te voorkomen is leeftijdbandjes verstrekken.

Leeftijdsbandjes verstrekken

In verschillende gemeenten zijn er voor en tijdens carnaval centrale posten waar jongeren na het tonen van hun identiteitsbewijs en een check middels een ID-apparaat leeftijdsbandjes kunnen halen. Met deze bandjes kunnen zij snel en gemakkelijk bij de horecagelegenheden aantonen dat zij oud genoeg zijn om alcohol te mogen drinken. De jongeren dienen de leeftijdsbandjes enkele dagen voor de start van carnaval af te halen, zodat zij zich kunnen identificeren.

Informeer bij uw KHN-regiomanager of deze initiatieven ook in uw regio plaatsvinden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens