Als je een rekening niet betaalt, mag de schuldeiser extra kosten in rekening brengen. Dit worden (buitengerechtelijke) incassokosten genoemd. De schuldeiser kan een incassobureau inschakelen om de kosten bij jou te innen. Hoe hoog de incassokosten mogen zijn, is afhankelijk van de rekening die je moet betalen.

Overeenkomst of algemene voorwaarden

Bij de aankoop van een product of dienst, moet het duidelijk zijn wat de betalingstermijnen zijn. Ook moet je weten wat je moet betalen aan incassokosten en wettelijke rente. Dit staat vaak in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.

Niet vastgelegd in contract?

Als er in het contract of de overeenkomst niets is vastgelegd, dan moet je de factuur binnen 30 dagen betalen. Je bent verplicht om de wettelijke rente te betalen als de betalingstermijn wordt overschreden. Ook kan de leverancier incassokosten in rekening brengen. Hij is niet verplicht om eerst een aanmaning en/of ingebrekestelling te sturen voordat hij incassokosten in rekening brengt. Let op: dit ben je als ondernemer bij particulieren wel verplicht om te doen.

Hoogte van de incassokosten

Als de hoogte van de incassokosten niet contractueel is vastgelegd dan geldt de wettelijke regeling. De hoogte van de incassokosten is afhankelijk van de hoogte van de rekening. De volgende percentages zijn van toepassing, met een minimum van € 40.

  • Over de eerste €2500,00 van de vordering maximaal 15% van de hoofdsom
  • Over de volgende €2500,00 van de vordering maximaal 10% van de hoofdsom
  • Over de volgende €5000,00 van de vordering maximaal 5% van de hoofdsom
  • Over de volgende €190.000,00 van de vordering maximaal 1% van de hoofdsom
  • Over het meerdere van de vordering maximaal 0,5% van de hoofdsom (met een maximum van €6775,00 aan incassokosten)

Vragen?

Neem contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of mail naar khnadvies@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens