Als een horecabedrijf alcohol verkoopt komt sociale hygiëne om de hoek kijken. Maar moeten alle eigenaren een verklaring sociale hygiëne hebben? En geldt dit ook voor jouw medewerkers? KHN geeft antwoord.

Sociale hygiëne

De Alcoholwet schrijft voor dat alle leidinggevenden in een horecabedrijf dat alcohol verkoopt, moeten beschikken over een Verklaring kennis en inzicht in Sociale Hygiëne. Leidinggevenden zijn alle personen voor wiens rekening en risico het horecabedrijf wordt uitgeoefend (de eigenaren), de personen die de algemene leiding hebben (bijvoorbeeld de hoteldirecteur) en de personen die direct leiding geven (werknemers die op dat moment verantwoordelijk zijn, dit kan ook een barmedewerker zijn die alleen aanwezig is tijdens openingstijden).

Uitzondering

De Alcoholwet kent één uitzondering: er is géén verklaring sociale hygiëne vereist als de leidinggevende geen bemoeienis met de bedrijfsvoering of de exploitatie van het bedrijf heeft. Praktisch gezien zal dit alleen voorkomen met de eigenaar van het bedrijf, omdat de algemene leiding en directe leiding op de werkvloer aanwezig zijn en dus altijd bemoeienis hebben met de exploitatie.
Om voor deze uitzondering in aanmerking te komen, moet je een verklaring afgeven aan de burgemeester. De burgemeester zal vervolgens beoordelen of er sprake is van deze uitzonderingssituatie. De toelichting op de wet stelt wel dat dit echt een uitzonderlijke situatie is en niet heel veel zal voorkomen. Een burgemeester zal onder andere kijken of de leidinggevende geen invloed heeft op het inkoopbeleid, het vaststellen van de prijzen, het personeelsbeleid, toezicht op het personeel, het afsluiten van overeenkomsten etc. Dit komt bijvoorbeeld voor bij internationale organisaties, waarbij de eigenaren in het buitenland geen sociale hygiëne hoeven te hebben.

Korting op opleidingen van HOC

Als lid van KHN krijg jij 15% korting op het lesgeld van alle opleidingen bij het Horeca Opleidingscentrum (www.hoc.nl). HOC biedt bijvoorbeeld een online spoedcursus sociale hygiëne aan.

Lees ook

Welke diploma’s zijn voor mij als horecaondernemer verplicht?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens