Vind je het lastig om te bepalen of jouw bedrijf onder de horeca-cao valt? Het is natuurlijk duidelijk wanneer je een café, restaurant of hotel bestiert. Maar er zijn ook bedrijven met meerdere activiteiten, zoals een brouwerij met proeflokaal, een bakkerij met enkele tafels om een broodje te eten, een conceptstore met een hippe koffiehoek of een theater dat in de pauze een drankje schenkt. Welke cao geldt er dan? En hoe bepaal je dit?

Om onder de horeca-cao te vallen moet je voldoen aan verschillende voorwaarden. Wij leggen met een handig stappenplan uit hoe het zit.

Werkgever

Om onder de horeca-cao te vallen moet er ten eerste sprake zijn van een werkgever die één of meer werknemers in dienst heeft (zie ook artikel 1.2 van de horeca-cao). Ben jij een werkgever en heb jij één of meer werknemers in dienst? Ga dan naar de volgende stap.

Horecabedrijf

Vervolgens is het van belang om vast te stellen dat er sprake is van een ‘horecabedrijf’. Dit is het geval wanneer je maaltijden, spijzen of dranken verstrekt die ter plaatse worden genuttigd of als er sprake is van directe consumptie. Bij directe consumptie kun je denken aan een koffie to-go of een ijsje van de ijssalon. Bij verstrekking ter plaatse is het mogelijk om in jouw bedrijf eten of drinken te nuttigen aan bijvoorbeeld een tafel of een bar. Een traiteur bereidt maaltijden om thuis op te eten en dan spreken we dus niet van het ter plaatse nuttigen dan wel directe consumptie. Een traiteur valt dan ook niet onder ‘horecabedrijf’ volgens artikel 1.3 van de horeca-cao.

Loonsom

Val je onder de definitie van een horecabedrijf? Dan zijn we bij de laatste voorwaarde uitgekomen, namelijk de loonsom. Als de totale loonsom van jouw bedrijf meer dan 50% uit horeca-activiteiten bestaat, dan wordt jouw bedrijf gezien als onderneming waarbij in de hoofzaak activiteiten in het horecabedrijf worden verricht. En als er in de hoofdzaak activiteiten in het horecabedrijf worden verricht, dan val je onder de horeca-cao. Snap je het nog?

Ter verduidelijking: Stel je hebt een brouwerij met proeflokaal waarbij één iemand daadwerkelijk werkzaam is in de brouwerij en de rest van het personeel staat achter de bar in het proeflokaal. Dan bestaat de totale loonsom van alle werknemers voor meer dan 50% uit horeca-activiteiten. Er is dus sprake van een horecabedrijf waarbij de totale loonsom meer dan 50% uit horeca-activiteiten bestaat. Deze twee ingrediënten bij elkaar zorgen ervoor dat jij als werkgever met jouw onderneming onder de horeca-cao valt.

Uitzonderingen

Let op, er geldt één uitzondering op de regel. Wanneer er een andere rechtsgeldige cao geldt voor de onderneming of een deel van de onderneming, dan wordt de horeca-cao niet toegepast.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens