Tips voor startende ondernemers

Wat goed dat je wilt starten of dit jaar bent gestart in de mooiste branche; de horeca! Je eigen bedrijf starten in coronatijd vraagt om een flinke dosis lef, creativiteit en aanpassingsvermogen. Ook tijdens deze crisis zijn er kansen en mogelijkheden. Ondernemers in spé bedenken creatieve oplossingen om toch door te gaan met hun plannen. Het coronavirus hoeft jou plannen voor een eigen bedrijf dan ook niet tegen te houden. Maar misschien is het wel nodig om je plan aan te passen. Door in afgeslankte vorm aan de slag te gaan, met minder kosten. Of door te kiezen voor zekerheid en te starten naast je baan. En natuurlijk is het belangrijk om jouw zaken goed te regelen.

Ook in deze crisistijd zijn er gelukkig nog altijd ondernemers die een bedrijf willen beginnen. Voor starters zijn er, veel meer dan anders, bijzondere kansen voor bedrijfsovername. Het afgelopen jaar zijn er dan ook veel nieuwe horecabedrijven opgericht. Hierbij gaat het niet alleen over nieuwe zaken, maar ook over overnames van bestaande zaken. Een deel van de ondernemers was dan ook al ver vóór de uitbraak van het virus begonnen met de voorbereidingen; een horecazaak opzetten/overnemen kost tenslotte tijd. Wil jij een nieuwe horecazaak starten? En loop je tegen uitdagingen aan? KHN helpt je graag op weg met een aantal tips.

Waar moet je rekening mee houden?

Het starten van een bedrijf is altijd spannend, maar in deze tijd wellicht meer dan ooit. Het is moeilijk te voorspellen wat het covid-19 virus nog meer gaat betekenen voor de toekomst van de branche. Maar één ding is niet veranderd. Als je als ondernemer in de horeca wil starten, dan wil je uiteraard de beste gastvrijheid bieden aan je toekomstige gasten. De coronacrisis daagt je uit om creatief en flexibel te zijn, maar voor het starten van een horecabedrijf zijn altijd een aantal basis ingrediënten nodig. Bijvoorbeeld een ondernemingsplan, de financiën, de juiste vergunningen en verplichte heffingen en licenties. Daar kunnen wij je bij helpen. Jij de passie, wij de kennis. En die delen we graag! Bekijk onze kennispagina over starten in de horeca en gebruik onze kennis en ervaring om in de startblokken te komen, ook in coronatijd.

Starten in coronatijd?

De coronacrisis hoeft je plannen voor een eigen bedrijf niet tegen te houden, maar je moet wel aan een aantal dingen denken:

Algemene tips:

 • Wees realistisch in je verwachtingen, ook ten aanzien van de coronarestricties.
 • Realiseer je dat de markt door de coronacrisis veranderd is, voor langere tijd en misschien wel voor altijd. Zo is het maar zeer de vraag wanneer en of het inkomend (zakelijk) verblijfstoerisme weer op het oude peil komt.
 • Neem je businessplan kritisch onder de loep en bepaal hoe je kunt inspelen op de huidige en toekomstige situatie.
 • Denk na over de manier waarop je jouw bedrijf ‘corona-proof’ kunt maken en toch rendabel kunt werken. Hopelijk zijn de huidige beperkingen maar van tijdelijke aard, maar het is moeilijk te voorspellen hoe lang ze blijven gelden.
 • Wees voorzichtig met (te veel) lenen.
 • Ook in deze tijd zijn er kansen doordat bedrijven beschikbaar komen, maar oriënteer je goed voordat je iets overneemt, en betaal niet teveel.
 • Zorg dat je goede afspraken maakt betreffende de huur. Bijvoorbeeld wat te doen bij een lockdown? Of de huur op basis van omzet (met een minimum en een maximum van huur)?
 • Zorg dat je persoonlijk zo min mogelijk aansprakelijk bent.
 • Spar met ervaren ondernemers, bijvoorbeeld via Stichting OndernemersKlankbord.
 • Zorg dat je je basisverzekeringen op orde hebt. Kijk eens op khnverzekeringen.nll.
 • Sluit zoveel mogelijk liberale contracten af met een opzegtermijn van maximaal een maand.
 • Gebruik je netwerk voor het vinden van personeel; er zijn nu veel goede mensen op zoek naar een nieuwe baan.
 • Er zijn zeker kansen: maar starten vraagt nu om nog meer durf en creativiteit en nog betere en sterkere doordachte plannen dan hiervoor het geval was.
 • KHN helpt startende ondernemers graag op weg. Als lid krijg je begeleiding van jouw persoonlijke regiomanager en kun je bij KHN Advies terecht voor antwoorden op al jouw vragen.

  Tips met betrekking tot jouw concept:

  • Strategie is kiezen. Denk goed na over jouw concept en doelgroep en durf keuzes te maken door je met jouw concept op een duidelijke doelgroep te richten.
  • Denk na over een concept waarbij je op meerdere momenten van de dag gasten kunt ontvangen (ontbijt, lunch, borrel, diner en avond/nacht). Flexibiliteit is key in deze tijd.
  • Buiten is belangrijker dan ooit, zonder een terras zal het lastiger worden om in alle seizoenen omzet te maken.
  • Laat bezorgen en take-away onderdeel zijn van je concept.
  • Organiseer leuke (online) acties voor jouw specifieke doelgroep, zodat je mensen weet te binden en te behouden en kijk hierbij goed wat past binnen het huidige (corona) landschap.

  Voor ondernemers in de huidige crisistijd zonder steunmaatregelen:

  • Ga het gesprek aan met de gemeente (wethouder) en deel je financiële zorgen.
  • Kijk waar wel kansen liggen binnen de beperkende maatregelen die gelden en bespreek je plannen met de gemeente.
  • Neem je personeel zo flexibel mogelijk aan als de lockdown weer voorbij is.
  • Ga in gesprek met de pandeigenaar en probeer (tijdelijk) je huur te verlagen. KHN heeft handige tips over huren in coronatijd opgesteld.
  • Ga op zoek naar detacheringsmogelijkheden.

  Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

  Ondernemen in coronatijd vraagt om een flinke dosis lef, creativiteit en een groot aanpassingsvermogen. Welke opties heb je als startende ondernemer als het gaat om steun? En wat kun je doen als je nog niet gestart bent? Check ons artikel Subsidies en regelingen voor startende ondernemers voor meer informatie.

  Startende ondernemers hebben een boodschap voor minister-president Rutte

  Hoe is het om midden in een coronacrisis een bedrijf te starten of een overname te doen? Enkele startende horecaondernemers vertellen over starten net voor of in de coronacrisis:

  Direct advies nodig?

  We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

  Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

  Contactgegevens