Op donderdag 23 mei werd het KHN Haarlemmermeer hoteloverleg gehouden in Corendon Amsterdam Schiphol Airport Hotel. De lunch bood een uitstekende gelegenheid om onderling bij te praten en ervaringen te delen. Vervolgens kwamen een aantal thema’s aan bod in de uitstekend geoutilleerde conference rooms.

Event Park Amsterdam (EPA) - Michiel Smilde
Convention Bureau Event Park Amsterdam biedt een onafhankelijk platform van diverse hotels, evenementen- en cogreslocaties en professionele toeleveranciers in de gemeente Haarlemmermeer. Michiel heeft ons meer verteld over het bestuur, de hotel- en locatiepartners, leveranciers, de faciliteiten die zij bieden én wat de doelstellingen zijn de komende periode.
Gezocht! Event Park Amsterdam zoekt partners, een bestuurslid (penningmeester) en leden voor een denktank (sales, communicatie en presentatie richting Gemeente Haarlemmermeer). Heb je interesse neem dan contact op via info@eventparkamsterdam.com of kijk op www.eventparkamsterdam.com. Bekijk hier de presentatie.

Upperbloom - Tom van Ruiterbeek
De bloemist voor buiten, net even anders en gericht op gemak. Upperbloom maakt met hun service het verschil en weet als geen ander wat erbij komt kijken om een terras of entree met planten in goede conditie te houden.
De plantenbakken hebben een 8 liter watersysteem, waardoor 1 keer per week watergeven voldoende is (ook zomers). De plantenbakken bestaan uit een binnen- en buitenbak. De binnenbak wordt bij hen op locatie gevuld en bij jou op locatie in de buitenbak geplaats. Zo werken ze schoon, snel een efficiënt.
Upperbloom hanteert een circulair systeem waarbij plantenbakken van 100% gerecycled kunststof worden hergebruikt en planten worden beoordeeld en eventueel tot compost verwerkt. Ze werken nauw samen met sociale werkplaats Pantar, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt operationele taken uitvoeren en worden opgeleid tot Groen Installateur.
Kom langs voor een kop koffie, contactgegevens: business@upperbloom.nl, 020-2101081 of kijk op www.upperbloom.nl.

Bloom & Wolf - Gwen van de Pas
Zijdebloemen, maar dan goed! Met liefde en precisie met de hand gemaakt. De 'real-touch' zijdebloemen zijn nauwelijks te onderscheiden van verse bloemen. De bloemen worden op hun allermooiste moment 'bevroren', waardoor elk boeket perfect in bloei staat. Kies voor duurzaamheid en gemak met deze zijden bloemen die geen water of pesticiden nodig hebben en levenslang meegaan, en geniet van de flexibiliteit om een boeket te huren of te kopen.
Meer informatie over hun memberships lees je hier.

Reclamebelasting - Rick Claus
Vanaf 1 januari 2024 betalen we belasting voor reclame-uitingen die te zien zijn vanaf de openbare weg. maakt je bijvoorbeeld reclame via uithangborden, vlaggen of etalages? Dan betaal je reclamebelasting. We hebben besproken wat de consequenties zijn voor ons en besproken dat we hierover graag het gesprek aangaan met de gemeente (via HOP). Rick Claus meldt zich bij het HOP omtrent dit onderwerp. Om ons goed voor te bereiden vragen wij jullie de beschikking (geanonimiseerd) door te sturen naar: i.berkhoff@khn.nl

F&D Solutions - Berry Reijman
Heeft een productpresentatie gegeven en levert natuurlijke, biologische en milieuvriendelijke alternatieven voor een duurzaam ontbijtbuffet. Waaronder de Popcake pancake machine waarmee gasten zelf pannenkoeken kunnen bereiden. Gemma dispensers die hygiënische en milieuvriendelijke tappen van spreads mogelijk maken. En de Honeycomb, een pure honingraat die een unieke en natuurlijke beleving biedt voor het ontbijtbuffet
Kijk op hun website voor meer informatie.

Schiphol / Shuttle project - Roger Vieira
Er komt een nieuw, duurzaam systeem voor hotelshuttles van en naar Schiphol. De luchthaven heeft hier samen met de gemeente Haarlemmermeer en KHN, een intentie voor ondertekend.
Roger was aanwezig om een update te geven over dit project. De conclusie is dat dit project gewenst, haalbaar en betaalbaar is. Er wordt een projectleider aangewezen, die vervolgstappen gaat zetten. Jullie worden via e-mail op de hoogte gehouden van dit project. Bekijk hier de presentatie.

Nova College - Benno Dijkman
Vorig jaar zijn 24 studenten gestart bij de Hotelschool Haarlemmermeer en voor komend jaar hebben ze 18 aanmeldingen tot nu toe. Om studenten te binden werkt het Nova college aan een goede relatie, proberen ze dezelfde taal te spreken en zorgen ze voor aandacht, duidelijkheid en inspiratie.
Benno heeft ons meegenomen in de aanpassingen die nodig zijn in het onderwijs, om het aan te laten sluiten aan de leerbehoefte van studenten, de verandersnelheid en de vier generaties op de werkvloer. Bekijk hier de presentatie.

Updates vanuit KHN:
Margedruk
Op verzoek van de KHN ledenraad heeft KHN intensief gecommuniceerd over prijsverhogingen. De grens van de wetgeving is opgezocht waardoor we ook een waarschuwing van de ACM (voorheen de Nederlandse Mededingings Autoriteit) kregen. Het heeft wel veel media aandacht opgeleverd. Oproepen tot prijsverhogingen of aangeven wat de gewenste marges zijn mag niet omdat dit valt onder marktbeïnvloeding. Ondernemers informeren en één op één advisering kunnen wel. KHN heeft een mededingingsadvocaat ingeschakeld om precies te kunnen bepalen wat nog meer geoorloofd is.
Lees ook: KHN | Hoe helpt KHN mijn ondernemersmarge te vergroten? en Wat doet KHN tegen teruglopende ondernemersmarges? | KHN

Lobby tegen BTW Verhoging
In het najaar was de lobby van KHN tegen de verhoging van de btw op logies vooralsnog succesvol. Op dit moment is de verhoging btw onderdeel van het coalitieakkoord. Lees hier wat KHN hier verder mee heeft gedaan.
Oproep aan kabinet: verhoog lage-btw tarief op logies en… | KHN

Landelijk gelijktrekken City Tax?
In de KHN Ledenraad is besproken of KHN lobby kan voeren die gericht is op het landelijk gelijk trekken van de city taks. Nu zijn er tussen gemeentes grote verschillen. KHN heeft aan afdeling Amsterdam steun toegezegd bij een juridische procedure die als voorbeeld kan dienen voor andere gemeentes en afdelingen. Een landelijke norm voor toeristenbelasting is heel lastig, omdat toeristenbelasting in de Gemeentewet is opgenomen. Wel kunnen we stimuleren dat een goed voorbeeld ook elders wordt geïntroduceerd.

Verantwoordelijkheid bij sextrafficking
In de KHN Ledenraad is besproken dat hoteliers verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van sexwerkers terwijl ze daar geen grip op hebben. Echter, wat telt is dat een hotelier een inspanningsverplichting heeft; hij moet kunnen aantonen dat hij maatregelen heeft genomen. Op de site van KHN staat hoe de ondernemer dit kan doen. Als de hotelier aantoonbaar heeft voldaan aan de inspanningsverplichting, kan hij niet aansprakelijk gesteld worden.
Lees ook: KHN | Gratis online training voor hotels 'No Place for Sex…

Nieuwe loontabellen
De WML verhoging per 1 juli 2024 staat vast. De extra verhoging van 1,2% is mede door KHN lobby tegengehouden. De aangepaste loontabellen vind je hier: KHN | Loontabellen per 1 juli 2024
Lees ook: Loontabel aangepast aan wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024 | KHN

Nieuwe CAO onderhandelingen
De huidige CAO geldt voor slechts 1 jaar. Dat betekent dat er weer nieuwe onderhandelingen moeten gaan starten. KHN ontvangt graag input, bijvoorbeeld reacties op de huidige CAO, dit mag gestuurd worden naar i.berkhoff@khn.nl

Vacatureplatform
Onze branche heeft al jaren te maken met personeelskrapte. En hoewel het de goede kant op gaat, houdt dit naar verwachting de komende jaren nog aan. Maar gelukkig is er goed nieuws: Komwerkenindehoreca.nl. Hier vind je het nieuwe vacatureplatform ontwikkeld door KHN. Exclusief voor leden van KHN en speciaal ontworpen voor de horeca. We laten jouw bedrijf opvallen, niet alleen bij actieve werkzoekenden, maar juist ook bij degenen die al een baan hebben en openstaan voor een switch. Het nieuwe vacatureplatform is inmiddels functioneel: KHN | Hét vacatureplatform voor de horeca op komwerkenindehoreca.nl

Gezocht: hoteliers voor pilot over waterbesparing
Ook in NL gaat waterbesparing uiteindelijk een ding worden. Waterbedrijven zoals Vitens zijn daar nu al voorbereidingen voor aan het treffen. Ze gaan focusgroepen organiseren met recreatieparken en hotels om te kijken wat daar kan worden gedaan om waterbesparing te bewerkstelligen. In dat kader zoeken ze:

  • in het gebied van Vitens ( provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Hilversum in de provincie Noord-Holland en in Meppel in de provincie Drenthe),

We bedanken Evgeny Vreijling van Corendon Amsterdam Schiphol Airport voor de gastvrijheid. De volgende vergadering is op donderdag 12 september van 15.00 tot 17.00 uur.

Om het overleg interactief en relevant te houden zijn wij op zoek naar onderwerpen en sprekers voor ons volgende overleg. Heb jij een goed idee? Laat het ons weten via haarlemmermeer@khn.nl. Daarnaast horen we graag wie van de hoteliers de volgende meeting wil hosten.

Graag tot op het volgende overleg op 12 september!

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur KHN Haarlemmermeer,

Bill van der Valk
Voorzitter Hoteloverleg

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens