Maandag 7 juni 2021 nam Agnes Holtjer afscheid als bestuurder van het Landelijk Bestuur van KHN. Hoe kijkt Agnes terug op haar tijd als bestuurder van onze vereniging? Waar is Agnes het meest trots op? Wat vergeet ze nooit meer? En wat wil ze toekomstige bestuursleden meegeven? Lees het interview met Agnes Holtjer.

Waarom in het Landelijke Bestuur van KHN?

"KHN zit in mijn hart. Horeca & hospitality in mijn bloed. Ik houd ervan om samen met collega’s onze mooie branche sterker maken.

Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik door een aantal mensen werd getipt op de functie. De sector hotels had ik net verlaten (er waren nu domeinadviseurs) en ik had niet het idee dat ik als klein ondernemer uit het Noorden en uiterst kritisch lid überhaupt voor de functie in aanmerking kwam. Immers, de reisafstand was groot en ons kleine bedrijf (Boutique Hotel & Restaurant Erkelens) vergde al mijn inzet. Onbevangen ben ik echter het sollicitatieproces ingegaan. Uiteraard met steun van Jan en ons team.

Ik heb bijvoorbeeld het belang van level playing field, MKB en communicatie naar - tussen leden/bestuurders bepleit en ben uiteindelijk in mei 2014 voorgedragen.

Hoewel het Landelijk Bestuur weer een andere dynamiek kende en grote verantwoordelijkheid, voelde het vertrouwd."

Weet je nog wat het eerste was dat je opviel? Of wat het eerste project was waar jij je tanden in gezet hebt?

"Het lange vergaderen... Ik heb bijvoorbeeld met de eerste Sinterklaas in 2014 de collega’s een boekje “’Vergaderen: niet doen”’ overhandigd. We hebben ze daarna ook ingekort. Pensioendossier, wet Markt en overheid - level playing field / Drank- en Horecawet / Toerisme / OTA’s / Sociale Agenda / VNO-NCW.

Waar ben je het meest trots op in jouw jaren als Landelijk Bestuurslid?

"Het meest trots ben ik op het feit dat we de stem van de kleine horecaondernemer overal hebben kunnen laten horen. Iets wat ik mezelf in 2014 had voorgenomen.
Juist ook daarom wilde ik de vervanger van Toon en Robér zijn in DB VNO NCW . Iets wat niet gebruikelijk was. Immers, dit was alleen voor de voorzitter aldus Den Haag. Ik herinner me een lunch met Hans de Boer en Cees Oudshoorn in de Malietoren samen met onze voorzitter over het wel of niet continueren van ons lidmaatschap en het belang van het hebben van een vervanger in een bestuur."

"Waar ik ook trots op ben is, dat we - zeker door het lobbywerk - en onze gezamenlijke aanpak het afgelopen jaar een serieuze positie in Den Haag hebben verworven. En ook op de verbinding met - en tussen de leden en het bedrijf en de zoektocht naar een nieuwe voorzitter, de zoektocht naar een nieuwe directeur, de AVR, een nieuwe horeca-cao en meer recentelijk de extra ondersteuningsmaatregelen voor onze branche."

Wat staat je nog bij als de dag van gisteren?

"Het lobbytraject door het land rond de Wet Markt en overheid (Het Gegeven paard, De Neushoorn, Venray enzovoort) en Drank- en Horecawet en OTA’s. De discussies over blurring, maar in 2020 natuurlijk de verpletterende lockdown op 15 maart 2020 en iedere persconferentie die daarna volgde...
Het gevoel van onmacht en tegelijkertijd de directe energie om gezamenlijke strategieën te bedenken hoe hier uit te komen. Dagelijks waren we vanaf dat moment veel tot bijna 24/7 met elkaar in contact. Ik werd eerste aanspreekpunt van de Ledenraad en regionale bestuurders en zat evenals vele collega’s elke keer aan de tv/laptop gekluisterd.

  Het belang van "de gelederen gesloten houden in crisistijd" zal me altijd bij blijven. Ook daar heb ik veel energie in gestoken.

  Tegelijkertijd heb ik ook warme herinneringen aan de vele feesten en diners. Ongelooflijk veel gelachen met alle collega’s; vooral tijdens de Horecava, en de (after-) gala diners. Het waren memorabele momenten."

  Hoe was het voor jou als vrouw, tussen al die mannen?

  "We delen de liefde voor het vak, het ondernemerschap, de kunst van gastvrijheid, het genieten van eten & drinken en ontmoeten. Het voelde altijd vertrouwd. De mannen zijn eerlijk en recht door zee. We hebben vreselijk veel gelachen... de humor en grappen. Ik mis het nu al..."

  Hoe zul je deze jaren herinneren?

  "Warm, turbulent en energie gevend. Naast alle inhoud natuurlijk ook de geweldige diners, Horecava, gala’s, SAIL en teambuilding reizen."

  Hoe heeft deze bestuurservaring bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling?

  "Door mijn diverse rollen binnen KHN vanaf 1999 heb ik veel geleerd. Het lokaal, provinciaal en landelijk besturen vergde andere kwaliteiten. Ik kreeg de kans me eveneens middels opleidingen in governance te ontwikkelen. Het vertrouwen en de adviezen van de professionals in Woerden hebben hier eveneens aan bijgedragen. Op afstand zoals het hoort en dichtbij indien gewenst. Luisteren, verbinden en vragen stellen."

  Wat ga je het meest missen?

  "De contacten door het hele land, het besturen op dit niveau, altijd als eerste geïnformeerd te zijn, het samen bereiken van doelen, de vele gesprekken en natuurlijk ook de bijzondere diners en evenementen. In het kort; al die lieve collega’s, de hectiek, het snelle schakelen, het ’bovenop het nieuws zitten'."

  Wat wil je toekomstige bestuursleden meegeven?

  "Geniet van het werken voor en met deze geweldige club mensen; investeren in oprecht contact legt het fundament voor de vereniging.

  Ik droom van een nieuwe uitdaging als bestuurder, maar ook van een nieuwe zaak! Deze laatste mag bescheiden in formaat zijn, zolang het maar iets met gasten is.
  Met alleen een kleine B&B thuis is het iets te rustig en als ik één ding heb geleerd is dat ik het vooral druk moet hebben. Daarnaast zou ik nog graag een studie starten en meer gaan reizen & paardrijden."

  Direct advies nodig?

  We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

  Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

  Contactgegevens