Het zakelijk gebruik van particuliere streamingsdiensten, zoals Spotify, Apple Music of Youtube Music is niet toegestaan. Tot nu toe werd daar door die diensten zelf, of door Buma, Sena of SCAN, nooit op gecontroleerd. De rechter heeft nu bepaald dat Buma dit moet gaan controleren en ondernemers die zich niet aan de regels houden hierop moet aanspreken.
Buma heeft hierop artikel 11 van hun Algemene Voorwaarden aangepast. Ze hebben hierin opgenomen dat je geen particuliere streamingsdiensten mag gebruiken in jouw bedrijf. Veel horecaondernemers hebben inmiddels een brief ontvangen waarin Buma vraagt met de aangepaste Algemene Voorwaarden akkoord te gaan.
Ga je akkoord met de aangepaste Algemene Voorwaarden? Dan hoeft je niks te doen. Je moet je er dan uiteraard wel aan houden, omdat je ermee hebt ingestemd. Ga je niet akkoord? Dan kun je tot uiterlijk 31-12-2022 bezwaar maken, maar dan ziet Buma dat als opzegging van je licentie per 1-1-2023. Vanaf dat moment mag je dan geen door Buma beschermde muziek meer afspelen in je bedrijf.
Het gebruik van Spotify in jouw zaak was al verboden. Een Spotify-abonnement is alleen voor privégebruik. Ook diensten als Apple Music en Youtube Music mag je niet gebruiken voor zakelijke toepassingen. Het zakelijk gebruik van dit soort diensten staat volledig los van de vergoedingen die je aan Buma en/of Sena moet betalen voor het afspelen van beschermde muziek. Ook al betaal je aan Buma en/of Sena voor muziekrechten, je mag Spotify niet gebruiken in jouw zaak.
Er zijn verschillende zakelijke muziekstreamingdiensten die je dus wel in je bedrijf mag gebruiken. KHN werkt aan een eigen variant. We verwachten je hier begin 2023 meer over te kunnen vertellen.
Zoek jij een betrouwbaar én betaalbaar alternatief voor Buma en/of Sena? We bieden exclusief voor onze leden KHN Muziek aan: een 100% rechten-inclusieve streaming muziekdienst. Je betaalt slechts € 14,95 per maand voor rechtenvrije achtergrondmuziek. Lees meer over dit ledenvoordeel.