Dankzij een brief van KHN aan het Veiligheidsberaad en de burgemeesters hebben verschillende burgemeesters zoals Halsema, Dijksma, Van Zanen, Bruls en Aboutaleb uitspraken gedaan over het openen van de terrassen op korte termijn. KHN is blij met deze berichten en steun van de burgemeesters. Want buitenterrassen kunnen een deel van de oplossing zijn.

Wij zijn van mening dat de horeca juist een onderdeel van de oplossing is en op een verantwoorde manier gasten kan ontvangen. De horecaroutekaart ligt klaar en beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen weer mogelijk wordt gemaakt. Het openen van de terrassen is een eerste stap.

Terras is een gecontroleerde omgeving

Een terras is immers een gecontroleerde omgeving. De gasten worden er ontvangen door de ondernemers en hun medewerkers en worden geplaceerd. Geen groepjes rondlopende mensen dus. De ondernemers en hun medewerkers zien er op toe dat gasten worden bediend en dat de 1,5m op het terras wordt nageleefd.

Drukte op straat en parken beter reguleren

Afgelopen vrijdag riep de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het televisieprogramma Beau de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen om zo chaotische situaties in parken en op straat beter te reguleren. De burgemeesters van de drie grootste steden sloten zich bij haar aan en lieten weten ook steeds meer moeite te hebben met de handhaving, mede door het gebrek aan draagvlak van de bevolking.

Openen terrassen goede eerste stap

De horeca heeft al laten zien dat zowel binnen als buiten ook binnen onze gelegenheden de veiligheidsmaatregelen in acht kunnen nemen. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het openen van de terrassen is een goede eerste stap, maar lang niet genoeg. Niet iedere ondernemer heeft tenslotte een terras tot zijn of haar beschikking. Daarnaast ben je erg afhankelijk van het weer. Als het koud wordt of het begint te druppelen, kun je niet even met je bord naar binnen. Dat schiet voor de restaurants niet echt op.”

Horecaroutekaart

Hoe de horeca veilig open kan, heeft KHN al gepresenteerd aan het kabinet met een alternatieve horecaroutekaart voor verantwoorde heropening: lees hier meer over die routekaart.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens