Vorige week stuurde het kabinet het concept van het ‘Nederlandse Herstel en Veerkracht plan’ naar de Tweede Kamer. Dat is het plan voor de aanvraag uit het Europese Coronaherstelfonds. Voor zo’n aanvraag gelden voorwaarden; 37 procent van het geld moet gebruikt worden voor klimaatgerelateerde investeringen en minimaal 20 procent voor de digitale transitie. Helaas is er in het plan van het kabinet niets terug te vinden over specifieke steun van die sectoren die het hardst zijn getroffen door de coronamaatregelen.

Geld voor herstel na corona?

Het eerste concept van de Nederlandse aanvraag is een stuk van 130 pagina’s met 39 maatregelen. Bij nadere beschouwing blijkt dat het kabinet het geld wil aanwenden voor de financiering van de wensenlijst uit het regeerakkoord. En ondanks dat verduurzaming en het klimaatbeleid hele belangrijke onderwerpen zijn, is het toch een hard gelag voor ondernemers die hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Er ligt nog geen financieel coronaherstelplan vanuit het kabinet, maar het geld uit het EU-coronaherstelfonds (bedoeld voor coronaherstel) is in gedachten al uitgegeven aan andere thema’s.

Een gemiste kans

De horeca is hard getroffen door de coronamaatregelen. Horecaondernemers hebben aan eigen vermogen – en deels door extra leningen aan te gaan - bij elkaar minimaal € 6 miljard in hun zaken ingebracht. Dat staat dus volledig los van de ontvangen NOW- en TVL-steun.

In het Herstel en Veerkrachtplan van het kabinet is eigenlijk niets terug te vinden voor het specifiek steunen van die sectoren die het hardst zijn getroffen door de coronamaatregelen. Een gemiste kans, volgens KHN. Het kabinet had op z’n minst een deel van het geld kunnen reserveren voor een aantal van de noodzakelijke oplossingen die KHN recent nog met het Horeca Herstelplan heeft gepresenteerd.

Wat gaat KHN de komende weken doen?

De komende weken zijn er verschillende debatten over steun, het concept van het Herstel en Veerkrachtplan en de lange termijn corona(steun)visie van het kabinet. We zetten onze lobby in op de volgende twee punten:

1. Het financiële coronaleed is nog niet geleden. Het is belangrijk dat het kabinet zoveel mogelijk punten uit het Horeca Herstelplan overneemt en implementeert

2. Er moet een flinke verbetering komen van de inzet en de invulling van steunmaatregelen bij coronamaatregelen in de toekomst.

Lees ook de blog van Dirk Beljaarts: 'Besteed EU-coronageld aan herstel horeca'

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens