Afgelopen dinsdag vond er in de Tweede Kamer een coronadebat plaats met als belangrijkste onderwerpen: sluiting van scholen, reisbeperkingen, de steunpakketten (vooral voor de non-food retail) en het perspectief om weer open te kunnen. Ook werd er kort gesproken over de besluitvorming rondom het sluiten van eet – en drinkgelegenheden in hotels en de startersproblematiek. Welke lobby voerde KHN in aanloop naar dit besluit? En wat werd er besproken over de startersproblematiek? KHN geeft jou een update.

De lobby in aanloop naar de persconferentie

Afgelopen zondag kwam een groot deel van het kabinet voor een extra ingelast corona-overleg bijeen in het Catshuis, vanwege de oplopende besmettingscijfers. Haagse bronnen meldden toen al dat het kabinet zich beraadde over extra maatregelen. KHN kreeg vanuit de ‘kringen rondom het kabinet’ door dat op dat moment vrijwel alle opties op tafel lagen, inclusief het volledig sluiten van alle logiesaccommodaties.

KHN heeft er in aanloop naar de persconferentie alles aan gedaan om met alle mogelijke contacten, inclusief rechtstreeks contacten met bewindspersonen, te voorkomen dat er een volledige sluiting van alle logiesaccommodaties zou worden afgekondigd. Uiteindelijk kondigde premier Rutte afgelopen dinsdag aan dat dat Nederland in lockdown gaat maar dat hotels open mogen blijven. Echter moeten de eet- en drinkgelegenheden in/bij logiesaccommodaties sluiten en er mag geen roomservice worden aangeboden.

Wat betekenen de nieuwe regels voor hotels nou precies? Geen roomservice maar wel afhalen?

In het begin was er onduidelijkheid over wat er nu geldt voor afhalen en bezorgen in hotels. Inmiddels is dat allemaal helder geworden. Roomservice wordt als ‘serveren’ in een eet- of drinkgelegenheid gezien en dat mag niet. De eet- en drinkgelegenheden in een hotel vallen daarmee onder dezelfde regels als andere eet- en drinkgelegenheden. Afhalen en bezorgen van eten in een gesloten verpakking tot aan de deur van een hotelkamer is wel toegestaan. Dit valt onder de regels van afhalen- en bezorgen. In het debat van dinsdag was het verschil tussen roomservice en bezorgen tot aan de deur van de kamer geen ‘issue’. De kamerleden Van Haga (Forum voor Democratie) en Krol stelden nog wel de vraag waarom ‘roomservice’ niet zou mogen, maar tot concrete vragen of een echte discussie leidde dat niet.

Steun in de Tweede Kamer voor strengere lockdown

De Tweede Kamer steunt de lockdown, maar wil wel meer zicht op wat er na medio januari volgt en hoe de beheersing van het virus verder wordt vormgegeven. Ook de steun verdient volgens een aantal partijen een review, zeker nu ook de retailsector met een verplichte sluiting worden geconfronteerd. Dinsdag maakte het kabinet bekend dat er ook voor de non-food detailhandel een voorraadvergoeding zal komen. Daarover zal waarschijnlijk nog deze week een brief komen. Veel partijen geven aan het perspectief te missen over hoe en met welke maatregelen we weer naar een heropening kunnen toewerken. Ook in relatie met vaccins, testen en andere maatregelen. Verder is er bij met name de linkse partijen aandacht voor de sluiting van (basis)scholen, reisbeperkingen, steunpakketten (maar dan met name in relatie tot de sluiting van de non food retail en het perspectief om weer open te kunnen . .

Perspectief

Het kabinet heeft gezegd dat het aantal IC-opnames in samenhang met andere getallen bepalend is voor het versoepelen van maatregelen. Op 12 januari zal er een heroverweging plaats vinden. Minister De Jonge heeft gezegd dat hij volgende week komt met een brief over de vaccinatiestrategie. Kwetsbaren en hun verzorgers zullen als eerste aan de beurt zijn.

Er wordt gewerkt aan een oplossing voor starters

Tijdens het coronadebat van dinsdag 15 december, heeft premier Rutte herhaald dat minister Wiebes al bezig is met de uitvoering van de motie Dijkhof en anderen met betrekking tot ‘starters’. In deze motie werd het kabinet opgeroepen om starters tegemoet te komen, bijvoorbeeld door middel van (vrijwel) renteloze leningen. Over die motie moet nog gestemd worden maar Wiebes heeft al aangegeven het als een inspanningsverplichting te zien om invulling te geven aan een speciale regeling voor starters. Echter is het een ingewikkeld en tijdrovend proces, want deze regeling zal officieel aangemeld moeten worden in Brussel vanwege Europese staatssteunregels.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens