Het terugbetalen van de belastingschuld is van start gegaan. De eerste termijn moest voor 31 oktober binnen zijn, tenzij je een betaalpauze van of 6 maanden hebt aangevraagd. Vanaf 1 juli dit jaar betaal je ook invorderingsrente over je schuld. Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden geven wij inzicht in de berekening van die rente.

Waarom betaal ik invorderingsrente, die was toch op nul gezet?

Tijdens het belastinguitstel is er inderdaad vrijwel geen rente berekend, namelijk 0,01%. Dat had een technische reden; nul invoeren in het systeem van de Belastingdienst bleek niet mogelijk. Dus over de afgelopen 2 jaar uitstel betaal je geen rente.

Wat is de rente dan nu?

De rente loopt tot 1 januari 2024 op naar 4%, het gebruikelijke percentage. De invorderingsrente was vanaf 23 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 0,01%, en is sinds 1 juli 2022 1%. Op 1 januari 2023 wordt het percentage op 2% vastgesteld, om vervolgens in twee stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024. (Coronacrisis: belastingrente en invorderingsrente).

Als ik de rekensom maak, kom ik uit op ongeveer 8,6% rente. Dat klopt toch niet?

De rente is inderdaad ongeveer 8,6%, maar dit is wel de rente over de totale looptijd van 5 jaar. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je in 5 jaar het openstaande bedrag aflost. De rente loopt in deze periode op van 1 naar 4 procent. Over de totale schuld in 5 jaar rekent de Belastingdienst ongeveer 8,6% rente. Dit is een gemiddelde rente van ongeveer 1,7% per jaar. De berekening klopt dan ook op het moment dat je de schuld evenredig in 5 jaar aflost.

Hoe zorg ik ervoor dat die rente zo laag mogelijk blijft?

Door eerder af te lossen wordt je restschuld, en daarmee ook de rente steeds, kleiner. Kijk, als dat financieel haalbaar voor je is, bijvoorbeeld of je je termijnbedrag kan verhogen. En mocht je een betaalpauze van 3 of 6 maanden willen aanvragen, bedenk dan dat je daardoor uiteindelijk ook meer rente betaalt. Weeg dus goed af of dit nodig is.

Kan lobby ervoor zorgen dat de invorderingsrente daalt?

Dit station is gepasseerd. Door lobby is het uitstel van belasting er gekomen en telkens verlengd. Ook is door lobby het percentage op 0,01% gezet en wordt dit stapsgewijs weer opgehoogd in plaats van meteen 4% te rekenen.

Lees ook: Terugbetalen belastingschuld.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens