De perfecte burger komt in vele soorten en maten. Om over de toppings en het perfecte (brioche) broodje nog niet eens te spreken. De hoogste tijd dus voor een digitale KHN borrelpraat met Rob Peek van Meneer Smakers en Pieter Honing van McDonald’s op deze Internationale Hamburgerdag. Hoe is hun liefde voor een goede burger ontstaan? En waar hebben ze zelf de lekkerste burger ooit gegeten? Lees snel verder, laat je smaakpapillen prikkelen en ontdek hét geheim voor de perfecte burger!

De mannen achter McDonald’s en Meneer Smakers in Utrecht

Pieter Honing: “Na een energieslurpende coronaperiode kan ik nu gelukkig weer doen wat ik het leukste vind: ondernemen! Samen met mijn team gaan we terug naar de basis om vanuit daar te bouwen aan de toekomst. McDonald's biedt iedere gast goede kwaliteit en een gevarieerde keuze aan hamburgers en fastfood. De omzet die we realiseerden tijdens de afgelopen twee jaar was toch anders. Veel omzet ging via Delivery en de McDrive, dus het is fijn om nu weer gasten in onze restaurants te ontvangen. Je merkt aan iedereen, zowel aan onze gasten als medewerkers, dat een volle zaak energie geeft. Dit voelt fantastisch en die energie weer inzetten voor onze gasten voelt nog beter.”

Rob Peek: “Ik ben opgegroeid in de horeca. Inmiddels ben ik samen met mijn broer Marco Peek eigenaar van Brothers Horeca Groep met 18 locaties, waar ook meerdere vestigingen van Meneer Smakers onder vallen. Meneer Smakers bereidt gastronomische burgers gemaakt van ambachtelijk gedraaid vlees. Onze runderburgers worden uitsluitend van Nederlands rundvee gemaakt en we bieden ook volop vega(n) burgers. We staan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en blijven ook ons assortiment van vegetarische en veganistische burgers ontwikkelen.”

Pieter ontving afgelopen jaar de McDonald’s Golden Arch Award, een bijzondere erkenning.

Pieter Honing: “Naast ons werk als McDonald’s ondernemers vinden mijn vrouw Marijke en ik het belangrijk om onderdeel te zijn van de maatschappij waarin we ondernemen en om iets terug te doen. De Golden Arch Award wordt wereldwijd elke twee jaar aan zo’n 40 mensen uitgereikt en is dus zeer bijzonder. Recentelijk was de uitreiking tijdens een wereldwijde McDonald’s conventie in Orlando FL. Het was een magisch moment in ons leven dat we niet snel zullen vergeten. Je doet dit natuurlijk nooit alleen, dus wat mij betreft is dit een prijs voor het hele team van McDonald’s Utrecht.”

Hét geheim van een goede hamburger

Pieter Honing: “En goede hamburger zit hem in eenvoud en kwaliteit. Denk aan de Big Mac van McDonald’s. Al jaren een icoon omdat hij simpel is in zijn eenvoud en de smaak en opbouw al sinds de uitvinding door Jim Delagetti hetzelfde zijn. Iets wat goed is, moet je niet veranderen. Jezelf een keer per maand verwennen met een Bic Mac is altijd weer een klein verwenmomentje. Yummie.”

Rob Peek: “Het is echt niet zo eenvoudig om een goede hamburger te maken. De balans van de hamburger wordt bepaald door de ingrediënten en die balans is essentieel. Er zijn tientallen variaties op de hamburger, maar in de meeste gevallen geldt: ‘less is more’. Je wilt alles namelijk goed proeven. Hét geheim: zoek met diverse ingrediënten naar de juiste balans.”

Wat maakt de burgers van McDonald’s en Meneer Smakers zo bijzonder?

Pieter Honing: “McDonald’s is meer dan alleen een hamburger eten. Veel Nederlanders zullen dit herkennen. Ze vierden er hun verjaardagsfeestje of het behalen van het zwemdiploma. Of denk aan het eerste rondje door de McDrive na het behalen van je rijbewijs. Maar je gaat er ook naartoe met je vriend of vriendin om gewoon even te chillen, of om een hapje eten tijdens je eerste date. Maar McDonald’s is er ook voor de gast die elke dag een koffietje drinkt en ondertussen de krant leest, of even bijpraat met andere vaste gasten. Wij zijn een onderdeel van de maatschappij en we bewegen mee met die maatschappij om relevant te blijven. Ik ben dan ook enorm trots om voor dit merk te mogen ondernemen.”

Rob Peek: “We zijn nog steeds trots op onze authentieke Meneer Smakers hamburger. Dit blijft een populaire keuze bij veel van onze vestigingen, mede dankzij de speciale, geheime Smakerssaus. Ook op de combinaties van onze andere hamburgerkeuzes zijn we trots. Als ik één tip mag geven, ga dan eens voor onze ‘Opa Bob’ of ‘Oom Huib’.”

Waar hebben jullie zelf de lekkerste hamburger ooit gegeten?

Pieter Honing: “Lang geleden was ik samen met Marijke op kampeervakantie, in een klein tweepersoons tentje in de Haute-Savoie bij het meer van Annecy. Tijdens een rondrit ontdekten we een klein autootje - wat we nu een foodtruck zouden noemen - van waaruit iemand verse frietjes en hamburgers verkocht. Ik weet niet of het de verliefdheid was of de hamburgers zelf, maar we gingen er vaak ’s avonds wat eten!”

Rob Peek: “Smashburgers worden steeds populairder. Een smashburger is oorspronkelijk een gehaktbal die op de bakplaat wordt platgeslagen oftewel ‘gesmasht’. In Parijs staat Dumbo Pigalle, een kleine en karakteristieke burgerbar dat tussen de Arc de Triomphe en treinstation Gare du Nord ligt. Zij serveren echt iconische smashburgers. Ben je nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op hun instagramprofiel @dumboparis.”

Als je maar één burger op de kaart kunt zetten, waarmee kunnen ondernemers dan het beste hun kaart aanvullen?

Pieter Honing: “Zonder enige twijfel is dat een Quarter Pounder met Kaas.”

Rob Peek: “Dan adviseer ik toch een klassieke hamburger met een unieke, huisgemaakte saus. ‘Less is more’. Iedereen heeft wel eens trek in een steengoede burger. Als die op de kaart staat, dan stel je eigenlijk niemand teleur. En als er gasten zijn met exotische wensen dan kunnen zij deze klassieker upgraden met aanvullende items.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens