Er is extra terrasruimte toegezegd, de glazen zijn gepoetst en de Ferrari onder de espressomachines kan niet wachten om weer te knallen. Het lijkt bijna zover te zijn: de dag dat we onze terrassen weer mogen openen komt in zicht.

De afgelopen maanden hebben we keihard gelobbyd voor een verantwoorde en veilige heropening van de horeca. Zelfs met een wetenschappelijke onderbouwing is toch het laatste zetje van de burgemeesters nodig om het ook voor elkaar te krijgen. Rondom Pasen was het eindelijk zover: ‘maak de horeca deel van de oplossing’. De oproepen van de burgemeesters van de grote steden om de terrassen te openen, buitelden over elkaar heen alsof het de ‘ontdekking van de hemel’ was.

Ondanks dat ik mijn terras liever gisteren dan vandaag weer vol gezellige mensen zie, vind ik het toch jammer dat deze oproep voortkomt uit het feit dat men in de steden steeds meer moeite krijgt met de handhaving. Gelukkig lijkt het erop dat het Veiligheidsberaad eindelijk doorheeft dat de horeca onderdeel is van de oplossing; iets waar wij al ruim een half jaar voor pleiten. Horecaondernemers stropen met alle liefde de mouwen op om hun gasten weer veilig te verwelkomen. We willen vooruit! Terugkijken doen we alleen middels de lopende bodemprocedure, met hopelijk als uitkomst: volledige compensatie voor de schade die horecaondernemers hebben geleden door de opgelegde coronamaatregelen.

De horecaroutekaart en protocollen voor een verantwoorde opening van de gehele horeca ligt al maanden klaar. Het is nu wachten op de durf bij het kabinet om snel concrete stappen te zetten. Hopelijk komen er bij het formatieproces meer politici tot inkeer en gaan zij ook erkennen dat de horeca onderdeel is van de oplossing. Dat zou de tweede ‘ontdekking van de hemel’ zijn dit jaar.

En lieve gasten… We hebben jullie gemist en vragen jullie ons te laten excelleren in waar we goed in zijn. Laat ons u allemaal ongekend verwennen en laat ons vooral geen politieagent hoeven spelen op ons eigen terrein. Een hoop plezier maken binnen de regels is namelijk prima mogelijk en dan kunnen we hopelijk snel weer terug naar het oude normaal en weer heel veel knuffelen met elkaar! HEAVEN!

Robèr Willemsen
KHN-voorzitter

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens