Afgelopen vrijdag kwam het kabinet met goed nieuws over de versoepelingen vanaf 5 juni. Eindelijk mogen eet-en-drinkgelegenheden ook weer gasten binnen ontvangen. Een belangrijke stap vooruit is dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. Alle horeca kan immers veilig en verantwoord open. Een hele belangrijke stap waar de sector blij mee is. Nu er in hoog tempo gevaccineerd wordt, is het zaak dat we zo snel mogelijk doorschakelen om de restricties verder af te bouwen. De nog geldende coronamaatregelen, zoals de 1.5m afstand, maximale groepsbeperking en de beperkte openingstijden, maken ondernemen in de horeca in de meeste gevallen niet rendabel. Bovendien hebben de hotels het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme, kunnen (zakelijke) bijeenkomsten nog niet gefaciliteerd worden door (party)cateraars vanwege de groepsbeperking en kunnen clubs en discotheken nog geen feesten organiseren. Graag geeft KHN u de volgende punten mee voor het coronadebat van aanstaande donderdag.

Wat heeft de horeca nodig in de volgende stap van het openingsplan?

  1. Laat ondernemers TV-schermen op terrassen neerzetten voor EK. Het is teleurstellend dat er geen verdere versoepelingen voor terrassen zijn aangekondigd. Zeker met het aankomende EK-voetbal. Het kijken van voetbal in de horeca kan veilig en verantwoord, en kan er ook aan bijdragen dat er in kleinere groepen en gecontroleerde omgeving wordt gekeken. Verschillende burgemeesters hebben zich hier ook positief over uitgelaten. KHN roept het kabinet op om het kijken van voetbalwedstrijden buiten op het terras te faciliteren. En als het niet kan voor de eerste poulefase, biedt dan in ieder geval perspectief en realiseer het voor de volgende fase.
  2. Alle horeca open op 100% van de (1,5m-) capaciteit. Het is van groot belang dat de horeca in de volgende stap van het openingsplan op 100% capaciteit kan draaien. Alleen zo kunnen horecazaken rendabel ondernemen. Nu wordt nog steeds vastgehouden aan een maximum aantal personen per ruimte, ongeacht hoe groot de ruimte is. Volgens het kabinet omdat men bewegingen wil beperken. Maar de mensen gaan in beweging komen, zeker als de temperaturen stijgen en het langer licht is. Laat de grootte van de ruimte bepalend zijn voor het aantal mensen dat maximaal binnen mag zijn, natuurlijk met inachtneming van 1,5m tussen tafels. En koppel dat los van het hanteren van toegangsbewijzen.
    Het hanteren van een maximum aantal ‘buiten’, dus op de terrassen, is daarnaast helemaal onlogisch en moet zo snel mogelijk worden losgelaten.
  3. Loslaten van de beperkte openingstijden. Het is moeilijk te begrijpen dat in de volgende stap van het openingsplan nog steeds wordt gesproken over beperkte openingstijden voor de horeca tot middernacht, met een inloop tot uiterlijk 23.00 uur. Maak nou gebruik van de horeca als een plaats waar mensen op een gecontroleerde manier op afstand van elkaar kunnen worden geplaatst. Dan zijn tijden van 23 en 24u voor avondhoreca zoals cafés amper werkbaar. En zeker als daar straks (weliswaar in eerste instantie met toegangsbewijzen) wellicht ook de clubs en discotheken bijkomen. Voor de échte nightlife-bedrijven is een sluitingstijd van 24u natuurlijk helemaal onwerkbaar. Laat de beperkte openingstijden dus los en ga uit van de openingstijden van voor corona.
  4. Stel gratis zelftesten beschikbaar voor horecapersoneel. Tijdens de persconferentie kwam het kabinet met het dringende advies om horecapersoneel 2x per week een zelftest te laten doen. KHN begrijpt deze oproep van het kabinet, maar wie gaat dat betalen? Het kabinet kan toch niet verwachten dat ondernemers die proberen uit een financieel dal te kruipen na maanden van verplichte sluiting nu voor alle medewerkers zelftesten aanschaffen? Daarom zou de overheid deze zelftesten gratis beschikbaar moeten stellen voor de horeca, net zoals dat wordt gedaan voor leraren in het PO en VO.
  5. Herstelplan voor na corona. Minstens zo belangrijk is het om in te zetten op een horeca herstelplan voor na corona. Daarvoor heeft KHN een concreet Corona Herstelplan opgesteld (zie ook bijlage). Misschien niet direct aan de orde tijdens dit debat, maar dit is op middellange termijn nodig om de horeca toekomstperspectief te bieden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens