Er komt geen verplichte verlaging van het aantal decibellen in de horeca. In een brief die staatssecretaris Van Ooijen op 28 juni naar de Tweede Kamer stuurde staat dat hij niet over wil gaan tot wetgeving op dit gebied. De staatssecretaris wil wel graag dat nieuwe partijen, waaronder KHN, zich aansluiten bij het convenant preventie gehoorschade. KHN-voorzitter Marijke Vuik en directeur Dirk Beljaarts hebben de afgelopen tijd twee keer gesproken met Van Ooijen. In het laatste gesprek hebben ze de intentie uitgesproken om bij het convenant aan te sluiten.

Momenteel vinden gesprekken plaats om dit verder uit te werken. Voor ons is het van groot belang dat de afspraken in het convenant haalbaar en uitvoerbaar zijn voor horecaondernemers.

Wat staat er in de brief?

In de brief die de staatssecretaris naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, uit hij zijn zorgen over de signalen die hij krijgt van onder andere artsen dat gehoorschade steeds vaker voorkomt, vooral onder jongeren. Hij kiest ervoor om het convenant ‘preventie gehoorschade’ door te zetten en er komt geen wetgeving.

Maximaal geluidniveau van 103 dB
In het huidige convenant hanteren de partners een maximaal geluidniveau van 103 dB(A) gemiddeld over 15 minuten. Deze maximale geluidsnorm komt ook terug in het nieuwe convenant. Waar dat mogelijk is met behoud van een optimale beleving, moeten de convenantpartijen het geluidsniveau onder de 100 dB proberen te brengen.

Voorlichting en onderzoek
Verder gaat de staatssecretaris inzetten op specifieke voorlichting op basisscholen en middelbare scholen en algemene voorlichting over een veilig gebruik van persoonlijke muziekspelers, koptelefoons en oortjes. Ook gaat hij een onderzoek uitvoeren aan de hand van de aangewezen productnormen om te verkennen wat de staat van de markt is met betrekking tot telefoons en koptelefoons en oortjes.

Geen verbod meer op verkoop van oordoppen
Op dit moment is de verkoop van oordoppen in horeca formeel niet toegestaan. Dit komt door het kleinhandelsverbod dat van toepassing is op horecagelegenheden met een vergunning op grond van de Alcoholwet. Van Ooijen vindt het belangrijk dat ook op deze locaties gehoorbescherming beschikbaar is, zodat bezoekers die worden blootgesteld aan versterkte muziek en harde geluiden de mogelijkheid hebben om ter plekke gehoorbescherming te kopen. Daarom past hij de Alcoholwet op dit punt aan, zodat gehoorbeschermingsmiddelen worden uitgezonderd van het kleinhandelsverbod.

Balans tussen gezonde exploitatie en bescherming van medewerkers en gasten belangrijk

Naast bovenstaande punten ziet Van Ooijen graag een verbreding van het convenant met nieuwe partijen, waaronder KHN. Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor het stijgende aantal mensen dat een gehoorbeschadiging heeft. Een gehoorbeschadiging is bijna altijd permanent en dus niet of nauwelijks te genezen. De horeca heeft er dan ook belang bij dat gasten op een veilige manier kunnen genieten van de muziek in horecazaken en dat medewerkers in een geluidsgezonde omgeving kunnen werken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat ondernemers muziek op de goede manier kunnen inzetten in hun bedrijf. Muziek geeft immers, zeker in de natte horeca, een extra dimensie aan de beleving van een horecabezoek.

Intentie aansluiten convenant

Daarom pakken we dit proces zorgvuldig aan. We hebben zeker de intentie om bij het convenant aan te sluiten en onderzoeken nu de mogelijkheden. Hierover vinden gesprekken plaats op ambtelijk niveau en met andere convenantpartijen. Voor ons is het van groot belang dat de afspraken in het convenant haalbaar en uitvoerbaar zijn voor horecaondernemers. De komende maanden verwachten we hier nog wel mee bezig te zijn. Een nieuw convenant moet klaar zijn per 6 december van dit jaar.

Lees meer

KHN in gesprek met staatssecretaris VWS over gehoorschade | KHN

KHN geen voorstander verlaging geluidsnorm naar 100dB | KHN

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens