In opdracht van de strategische alliantie van de nationale congresbureaus van Europa, voerde Tourism Economics in mei 2020 een onderzoek uit naar de impact van corona op de Europese congressector. Onlangs kwam een update uit met drie scenario’s voor herstel. De scenario’s laten zien dat zakenreizen herstellen in fasen, bepaald door de afstand (nationaal en dichtbij markten eerst) en het type zakenreis waarbij congressen als laatst zullen herstellen. Voor Nederland wordt een langzamer herstel verwacht ten opzichte van het Europees gemiddelde. Dit komt doordat Nederland een groter aandeel internationale bezoekers kent.

De ontwikkeling en uitrol van de vaccins zullen een belangrijke impuls geven aan de sector. Het tempo en succes van de distributie van vaccins zal een kritische factor blijven bij het bepalen van het herstel. De opkomst van virus varianten, reisbeperkingen, maar ook de gevolgen van de pandemie met beperkte budgetten van bedrijven, toename online/hybride meetings en het reissentiment van zakenreizigers zullen het herstel negatief beïnvloeden. Zakenreizen zullen herstellen in fasen, bepaald door de afstand (nationaal en dichtbij markten eerst) en type zakenreizen, waarbij congressen het laatst zullen herstellen.

Drie scenario’s voorherstel

Basisscenario

Het basisscenario gaat ervan uit dat alle zakelijke bijeenkomsten beginnen te herstellen, alleen in verschillende snelheden. De verwachting is hierbij dat in 2022 alle beperkingen vanwege corona zullen zijn opgeheven. Kleinere zakelijke bijeenkomsten en congressen zullen tegen einde van 2022 bijna hersteld zijn tot het niveau van 2019. De markt van grotere zakelijke bijeenkomsten zal echter pas in 2024 weer op het niveau van 2019 zijn. Mede door het negatieve reissentiment voor zakenreizen, maar ook door de vorm van congressen (toename online en hybride).

Daarnaast wordt in dit scenario vanuit gegaan dat binnenlandse zakenreizen eerder zullen herstellen dan internationale zakenreizen. De totale bestedingen lopen hierdoor achter in herstel, gezien de hogere bestedingen van internationale zakenreizen. Het herstel in bestedingen wordt op zijn vroegst verwacht in 2026.

Het herstel in Nederland verloopt langzamer dan gemiddeld in Europa. Nederland heeft relatief meer internationale bezoekers en juist het internationale zakenreisverkeer herstelt langzamer. Vanaf 2024 zie je dat het scenario gelijk is aan Europa. Daarna wordt verwacht dat Nederland zelfs weer sneller groeit.

Twee alternatieve scenario’s

Naast het basisscenario heeft Tourism Economics ook twee alternatieve voorspellingen gedaan. In het beste scenario wordt een sterk herstel verwacht in 2022 en volledig herstel in 2023. In dit scenario wordt uitgegaan van een positief reissentiment en snel economisch herstel. In het slechtste scenario wordt uitgegaan dat de restricties voor heel 2021 zullen gelden. Ook al zullen nationale restricties komen te vervallen. Hierdoor zal het herstel langzamer zijn dan de andere scenario’s. Aanhoudende budgetbeperkingen zorgen in dit scenario ervoor dat sommige bijeenkomsten niet zullen plaatsvinden of virtueel.

Met de huidige reisbeperkingen en de ontwikkelingen tot nu toe houdt het NBTC rekening met het slechtste scenario van de drie. Er zal dus extra effort gepleegd moeten worden op het positioneren van Nederland als betrouwbare en duurzame bestemming.

Download rapport

Benieuwd naar de analyse van Tourism Economics?

Bekijk het volledige rapport